Забудовник винен банку. Як не потрапити в пастку? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Забудовник винен банку. Як не потрапити в пастку?

Кредит&Депозит
1087
Перед тим, як купувати квартиру в недобудованому будинку, потрібно ретельно вивчити всю документацію на будівництво і розвідати більше про забудовника. Адже може виявитися, що будівельна компанія не погасила кредит в банку, і фінустанова звернула стягнення на об’єкт застави. Тоді ви ризикуєте купити не квартиру, а повітря.
Наочним прикладом служить ситуація, що склалася з будівництвом другої черги ЖК «Космополітен. Парк Пушкіна» на вулиці Дегтярівська. Ще в 2003 році будівельна компанія «Центрбудінвест» взяла кредит у банку «Надра» для будівництва вищезазначеного житлового комплексу. Першу чергу успішно побудували і ввели в експлуатацію. Почалося будівництво другої. Але з приходом фінансової кризи будівельні роботи були припинені і позичальник перестав виплачувати кредит. Банк «Надра» звернув стягнення на предмет застави.
Незабаром банку стало відомо, що компанія «ІБК Центробуд» почала пропонувати потенційним покупцям квартири в цьому житловому комплексі за низькими цінами. Фінустанова дізналася про дану ситуацію завдяки одному з покупців, який звернувся в банк «Надра» з метою отримання кредиту на квартиру в недобудові. У зв’язку з цим фінустанова звернулася в слідчі органи. Адже будівництво об’єкта, що належить банку, здійснювала невідома компанія.
Як стверджують у ЮФ «Ілляшев та партнери», покупці кажуть про те, що в «ІБК Центробуд» їм під різними приводами відмовлялися показувати необхідну документацію на будівництво, зокрема, підтвердження прав на земельну ділянку.
Після заяви банку було відкрито кримінальне провадження. Водночас «ІБК Центробуд» продовжує розміщувати інформацію про продаж квартир. Також компанія звернулася до Господарського суду Києва з позовом до банку про відшкодування збитків. Зараз йде активний судовий розгляд.
«У 2013 році може бути фактично другий «Еліта- Центр», – зазначає юрист ЮФ «Ілляшев і партнери» Андрій Конопля, – ці квартири виставлені на продаж без наявності будь-яких прав. Насправді продають не квартири, або не права на них, а повітря, і насправді шкода тих громадян, які повірили у пусті обіцянки».
Перед тим, як купувати квартиру, юристи рекомендують ретельно ознайомитися з усією документацією, дізнатися про забудовника якомога більше. Але навіть бездоганні документи, стверджують вони, не дають стовідсоткової гарантії того, що об’єкт буде добудований. Адже це ніяк не пов’язано з наявністю документів.
За матеріалами:
Банки.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас