У Москві почали продавати квартири по метрах і навіть сантиметрах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Москві почали продавати квартири по метрах і навіть сантиметрах

Нерухомість
1936
У Москві почали продавати квартири по метрах і навіть сантиметрах. Як пише місцева преса, покупців у даному випадку цікавить не житло, а можливість реєстрації в столиці, яку дає своя, хай і мізерна нерухомість. Чи може прижитися нововведення в Києві, і чи є у нас попит на частини квартир.
На відміну від москвичів, купувати житло по сантиметрах жителі української столиці не поспішають, хоча юридично це законно. Оформити реєстрацію в Києві можна й іншим способом – просто купити заповітний штамп. В інтернеті є маса оголошень з пропозиціями прописки за 3-8 тисяч гривень. Хоча тут, звичайно, є ризик натрапити на шахраїв.
У Москві ціна такої послуги значно вища: прописку в російській столиці продають за 1500-3000 доларів. Виходить, що приблизно за таку ж суму можна купити кілька квадратних сантиметрів житла і зробити все законно.
Друга причина того, що українці не рвуться купувати квадратні сантиметри – складність процесу і ризик. Наші співвітчизники бояться купувати навіть окремі кімнати. Так, на порталі Aviso на 800 оголошень про продаж кімнат припадає всього 54 про купівлю.
«Кімнатами цікавляться в першу чергу молоді люди, у яких не вистачає грошей на цілу квартиру. Попитом користуються кімнати в гуртожитках, тому що там все на рівних правах. А коли в’їжджаєш в квартиру, то ніби як треба підлаштовуватися під того, хто там вже живе», – розповідає про особливості сегмента ринку ріелтор Олена Литвиненко.
Ціни на кімнати, втім, теж кусаються: наприклад, у гуртожитку біля станції метро «Арсенальна» комірчину можна купити за ціною хорошої машини – за 30 тисяч доларів. Купівля передбачає окрему кімнату від 11 до 18 квадратних метрів, спільні кухню і санвузол. Варто зазначити, що за ті ж гроші можна купити однокімнатну квартиру в новобудовах під Києвом.
Ріелтори радять підходити до придбання такої нерухомості з обережністю. «Потрібно розуміти, що більшість квартир, які продаються частинами, – проблемні. Наприклад, пара в розлученні, або діти не можуть поділити спадщину. Є інвестори, які свідомо купують такі об’єкти, а потім переконують другого співвласника продати свою частину. Потім в приміщенні робиться ремонт, і воно виставляється вже як повноцінна квартира – значно дорожче», – пояснює схему ріелтор Олександр Ганецький.
Що дає столичний штамп у паспорті:
Тим, хто постійно мешкає в Києві, рано чи пізно все одно доведеться задуматися про реєстрацію. «Взгляд» вибрав три категорії людей, яких це стосується в першу чергу.
Молоді батьки: у майбутньої мами місцеву реєстрацію вимагають скрізь. І якщо з поліклінікою та пологовим будинком домовитися нескладно, хоча й недешево, то з органами соцзахисту – майже нереально. Без київського штампа неможливо оформити й допомогу на дитину. Реєстрацію вимагають у дитячому садку і школі.
Позичальники: банки неохоче дають кредити іногороднім. Оформити праску чи телефон вдасться, але отримати гроші на іпотеку або бізнес – дуже складно.
Пенсіонери та соціально незахищені: не секрет, що київським бабусям живеться трохи краще, ніж їхнім одноліткам в інших обласних центрах. Одна з причин – столична влада регулярно виділяє різного роду матеріальну допомогу до свят.
За матеріалами:
Погляд
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас