Китайці передумали будувати всеукраїнську мобільну мережу за $ 1 млрд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китайці передумали будувати всеукраїнську мобільну мережу за $ 1 млрд

Особисті фінанси
2262
Телеком-оператор «Просат», основним інвестором якого є китайський оператор та виробник обладнання Xinwei, запустив тестову зону нової бездротової мережі передачі даних в Києві. Про це повідомив директор «Просат» Олег Крівушкін.
Національна комісія з питань регулювання зв’язку та інформатизації (НКРЗІ) видала «Просату» радіочастотну ліцензію на смугу 20 МГц у діапазоні 1785-1805 МГц для бездротової швидкісної передачі даних ще в липні 2006 р. Проте послуг зв’язку оператор фактично не надавав.
Діапазон 1785-1805 МГц – це розмежувальна смуга між частотами під найбільш поширений в Україні мобільний стандарт – GSM-1800, який використовують «Київстар», «МТС Україна» і «Астеліт» (life :)).
Китайський вендор збирається використовувати при розгортанні мережі технологію власної розробки – McWiLL. Спочатку Xinwei заявляв про намір інвестувати у всеукраїнську мобільну мережу, клієнтами якої повинні були стати і приватні користувачі, близько $ 1 млрд. Однак Олег Крівушкін повідомив, що після консультацій з інвесторами вирішено було зосередитися на корпоративному і державному сегментах передачі даних.
Днями до Києва приїжджала китайська делегація, яка отримала від місцевого менеджменту підготовлений на затвердження бюджет. Керівник «Просата» не розголошує його суму, лише говорить, що це мільйони доларів, але ніяк не мільярд.
За його словами, на будівництво мережі, яка покриє всі регіони, піде близько року. «У перспективі ми хочемо підключити 200-300 тис. клієнтів», – додав Олег Крівушкін.
Щоб заощадити на розвитку мережі, «Просат» буде домовлятися з операторами про оренду існуючої інфраструктури або, можливо, викуп місць під базові станції у компаній, які припинили функціонувати, уточнює гендиректор оператора. Радіус дії однієї базової станції «Просат» буде практично збігатися з радіусом станції GSM-1800 (до 10 км). Представник МТС заявив, що «Просат» поки не пропонував їм співробітництва.
«Звернуться – будемо дивитися, де, що і в якій кількості їм треба, наскільки це нам буде вигідно», – зазначає він. Згодні розглянути пропозиції оператора і «Київстар» з «Астелітом» (торгова марка life :)), сказали представники цих компаній.
Головний потенційний замовник «Просата» – держава. Олег Крівушкін розповідає, що в тестових зонах забезпечується гарантована швидкість передачі даних в розрахунку на один пристрій – 1,2 Мбіт/сек. Цього достатньо для передачі важких відеофайлів, наприклад, трансляцій з відеокамер.
Нагадаємо, МВС зараз готує проект з оснащення населених пунктів як мінімум 26 тис. відеокамер у громадських місцях. Директор «Просата» не заперечує, що представники китайської компанії ведуть з українськими держорганами переговори про спільні проекти, але не розголошує їх деталі.
Начальник з питань розвитку інформтехнологій «Укрчастотнагляду» Олександр Степанов вважає, що гіпотетично держава може визначити одного оператора для вирішення своїх завдань і перевести на нього всіх своїх користувачів. «Це може бути як новий, так і давно працюючий оператор», – підкреслив він.
Акцент буде робитися і на корпоративних замовників. За словами Олега Крівушкіна, це підприємства з великою кількістю персоналу і великими об’єктами, такі як атомні станції, гірничозбагачувальні комбінати, порти, припортові заводи та ін. Xinwei збирається робити пристрої для таких клієнтів – заточені під конкретні цілі.
Співрозмовник видання визнає, що велика кількість корпоративних клієнтів, наприклад банки, вже обзавелися своїми мережами, заснованими на більш надійних наземних оптоволоконних мережах. При цьому в промисловості є ще багато сфер, куди системи швидкісної передачі даних тільки починають інтегрувати.
Наприклад, «Київстар» днями повідомив, що допоміг UkrLandFarming впровадити систему точного землеробства. Для цього складаються карти мінерального складу грунтів. Інформація для них збирається безпосередньо на полі і передається в центральний офіс компанії по мобільній мережі.
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас