Аграрії стають жертвами погоди та... держави — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аграрії стають жертвами погоди та... держави

Аграрний ринок
1476
Несприятлива погода останнього часу серйозно скоригувала очікування експертів та гравців ринку щодо врожаю основних культур. Частину врожаю кукурудзи та соняшнику буде втрачено через погодні умови під час збирання, до того ж можливості для проведення сівби озимих культур є вкрай обмеженими, а негативна цінова кон’юнктура і низький рівень доходів не дозволяють аграріям ризикувати, проводячи посівні роботи в неналежних умовах.
Як повідомила «Дню» прес-служба Українського клубу аграрного бізнесу, зниження цін на зернові та олійні культури на 25—30%, втрати врожаю (або його якості) під впливом погодних умов восени призведуть до суттєвого зниження доходності рослинництва 2013 року. Натомість регуляторні перепони та спроби посилення фіскального тиску на галузь поставлять під сумнів можливість розвитку агропромислового виробництва в цілому. Про це, як повідомляє прес-служба УКАБ, говорять усі керівники профільних асоціацій АПК.
Президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко вбачає необхідність перегляду показників урожаю по основним сільськогосподарським культурам. «Незважаючи на великий оптимізм, зараз слід скоригувати ті цифри, які було озвучено щодо прогнозів урожаю, адже погода все-таки вносить свої корективи, та і не лише погода, а й глобальні проблеми, які впливають на агросектор. Тому слід шукати шляхи виходу з тієї складної ситуації, в якій можуть опинитися фермери», — говорить він.
Велике занепокоєння експертів викликає поточна ситуація із ключовими сільськогосподарськими культурами. «Кон’юнктура зернового та олійного ринку зумовлює збиткову реалізацію таких культур, як ячмінь, кукурудза і ріпак, лише мінімальний прибуток можна буде отримати від виробництва пшениці і соняшнику. І це без урахування втрат, спричинених поточними погодними умовами», — зазначає генеральний директор Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа.
Але більше дощів аграріїв лякають ініціативи органів державної влади і управління. «Система реєстрації договорів оренди працює лише на 20% від потреби, до того ж депутати пропонують продовжити терміни невідшкодування ПДВ при експорті зернових і технічних культур, а ініціативи Міністерства доходів і зборів загрожують вирізанням худоби і птиці», — констатує Лапа.
Колегу підтримує почесний президент Асоціації фермерів та приватних землевласників України, голова Союзу сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів України Іван Томич. Він відзначає: аграрії стали фактично заручниками двох ключових факторів — погоди та держави. «Державні новації та погода спричиняють дуже несприятливу ситуацію на ринку. Адже кожен із нас розуміє: врожай — не те, що у полі, а те, що у коморі. Хоча що саме зможуть зібрати аграрії, та зрештою, що за це отримають — залишиться під знаком питання», — говорить Томич.
За його словами, за останні 15 років такої цінової політики щодо зернових культур, як цього року, не було. Практично всі зернові культури виявилися збитковими для дрібних і середніх товаровиробників. «У закупівельній ціні ми програємо навіть Росії — на 20%, адже там закупівельні ціни на пшеницю третього класу за тонну склали близько 1800—1900 гривень, а у нас — 1300 гривень. Натомість торік середня закупівельна ціна пшениці в Україні за тонну становила 2000 гривень», — засвідчує експерт.
Алла Дубровик
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас