Демократія по-турецьки: у Туреччині знімуть заборону на носіння мусульманської хустки в держустановах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Демократія по-турецьки: у Туреччині знімуть заборону на носіння мусульманської хустки в держустановах

Світ
376
Нові демократичні реформи, які було оголошено 30 вересня прем’єр-міністром Туреччини Тайіпом Ердоганом, знімуть заборону на носіння мусульманської хустки в держустановах і зроблять можливим викладання в школах на інших мовах крім офіційної. Пакет демократичних реформ, який для уряду має стратегічний характер, поки є законопроектом і в жовтні надійде на розгляд парламенту республіки.
Лібералізація мовної сфери стосується приватних навчальних закладів, яким буде дозволено викладати на різних мовах і говірках, що використовуються в Туреччині. Крім цього, Ердоган повідомив про рішення влади дати можливість вести і політичну пропаганду не тільки турецькою мовою, на відміну від вимог чинного законодавства.
За його словами, рішення уряду зняти заборону на носіння мусульманської хустки в держустановах буде закріплено юридично. Хоча з моменту заснування республіки жінкам знаходитися в стінах держустанов у чаршаф не дозволялось, в останні роки помітна частка держслужбовців порушують це правило.
Реформи також припускають кримінальну відповідальність за перешкоджання відправленню релігійних культів і дотриманню традицій. “Ми вводимо покарання від року до трьох років в’язниці для тих, хто протидіє способу життя людини, заснованому на її переконаннях або вірі”, – сказав Ердоган.
Окрему увагу прем’єр звернув на плани реформування виборчої системи. За його словами, ця тема ще потребує обговорення, зокрема, в питанні рівня процентного бар’єру, необхідного для входження до парламенту. На даний момент він становить 10%, і Ердоган запропонував знизити його до п’яти відсотків, або взагалі відмовитися від такої практики. “Ми можемо залишити і існуючу систему, але пропонуємо на обговорення три варіанти”, – сказав він.
За матеріалами:
ІТАР-ТАСС
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас