Лукашенко передумав вводити $100 виїзного мита для білорусів - "народ здригнувся, стрепенувся і посварив" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лукашенко передумав вводити $100 виїзного мита для білорусів - "народ здригнувся, стрепенувся і посварив"

Світ
1017
Президент Білорусі Олександр Лукашенко, місяць тому пригрозивши ввести мито в $ 100 “з носа” для кожного білоруса, який виїжджає за кордон, сказав, що уряд пошукає інші варіанти захисту вітчизняних виробників від напливу імпортних товарів.
“Ось бовкнув собі на шкоду, напевно. Трошки народ здригнувся, стрепенувся, посварив Лукашенко – теж непогано, я повинен бути в тонусі”, – сказав Лукашенко, якого цитує держагентство БелТА.
Як відзначає Reuters, на початку вересня Лукашенко, докоряв співвітчизникам у тому, що вони вважають за кращими імпортними товарами, оцінивши їх витрати за кордоном в $ 3 млрд щорічно і погрозив ввести виїзні мита, щоб підтримати білоруських виробників, чиї склади затоварені на тлі зниження темпів економічного зростання.
“Добре, не будемо з тебе брати сто доларів, але будеш ввозити шмотки – як в інших державах, заплатиш мито. Це ж нормально, цивілізовано”, – сказав Лукашенко в суботу.
В останні 10 років поїздки в сусідній Вільнюс, польський Білосток і на український ринок Хмельницький стали звичайною практикою для десятків тисяч білоруських домашніх господарств. Посилаючись на більш високу якість і низьку ціну білоруси везуть в країну продукти харчування, одяг, складну техніку і навіть туалетний папір.
Лукашенко вважає таку поведінку непатріотичною.
“Кажуть: ви виробляєте, як на Заході, – ми будемо ці шмотки купувати в Білорусі… а якщо в цій ситуації треба одягнутися в білоруське, потерпіти? Ось ти дуже великий прихильник німецького одягу, наприклад, ну, потерпи в цій ситуації”, – сказав білоруський лідер.
“Ні, ніхто ж не хоче!”, – Вигукнув чиновник.
За вісім місяців темпи економічного зростання в Білорусі впали до 1,1%, а промислове виробництво скоротилося на 4,8%.
У 2011 році Лукашенко називав причиною обвалу білоруського рубля покупку співвітчизниками імпортних автомобілів, а в 2012 році намагався зупинити втечу з країни робочих деревообробної галузі забороною на звільнення.
В кінці серпня Корреспондент.biz писав, що втеча за кордон або відшкодування збитку стали типовим завершенням кримінального переслідування відомих підприємців у Білорусі. У в’язницях багаті комерсанти довго не затримуються.
За матеріалами:
МIА Рейтер
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас