Нова реальність у Китаї: роботи замінять робітників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нова реальність у Китаї: роботи замінять робітників

Світ
960
Незабаром роботи можуть замінити робітників на заводах у Китаї, розраховують їх виробники. Це сегмент ринку буде рости на 25% на рік і допоможе Китаю компенсувати загрзу дефіциту робочих рук, вважають аналітики. Поки ж монотонну складальну роботу на “фабриці для всього світу” все-таки дешевше виконувати, використовуючи працю людей.
Зараз у залежності від регіону зарплати китайських робітників зростають від 10 до 20% на рік, у той час як ціни на роботів падають у середньому на 4% на рік. Ця тенденція змусила багато технологічні компанії, які мають виробництво в Китаї, почати розробляти промислових роботів, які надалі зможуть замінити робітників. Робототехніку активно розвивають не тільки традиційні її розробники, такі як швейцарська ABB Group і німецька Kuka. У сектор приходять нові гравці, наприклад тайванські Delta і Foxconn, а також данська Universal Robots.
Delta, яка раніше займалася поставками блоків живлення для Apple, у минулому році запустила новий проект: до 2016 року вона планує створити робота, який буде в цілодобовому режимі збирати комплектуючі в продукцію з більш високою доданою вартістю. Компанія обіцяє, що він буде коштувати не дорожче 10 тис. дол, що майже вдвічі нижче вартості існуючих аналогів. “Перше завдання роботів – позбавити людину від необхідності виконувати прості і повторювані монотонні операції. По-друге, вони збільшать ефективність виробництва, а по-третє, підвищать якість продукту”, – пояснив The Economic Observer генеральний менеджер Qingdao Kingerobot Automation Тао Сібін.
Крім того, китайський промисловий сектор набагато менше роботизований в порівнянні з іншими країнами. У Японії на кожні 10 тис. робочих припадає 300 роботів, у той час як у Китаї – всього десять. Загальна кількість роботів, зайнятих у промисловому виробництві в Китаї, втричі менше, ніж у США чи Німеччині. Попит на роботів буде рости мінімум на 25% на рік протягом наступних 10-20 років, відзначає Тао Сібін. Розвиток робототехніки також отримує активну підтримку китайського уряду, оскільки країна вже почала стикатися з скороченням робочої сили через старіння населення і відмову молодих китайців від фізичної праці на користь інтелектуальної.
“Будучи провідним виробником у світі, Китай відчуває скорочення робочої сили і проблему зростаючих заробітних плат рік за роком. За останні 50 років розвитку індустріальних роботів ще жодна країна не відчувала такого великого зростання попиту на них за такий невеликий проміжок часу”, – пояснив високопоставлений співробітник Міністерства промисловості і інформатизації КНР Ван Веймінь.
Однак хоча роботи і здатні виконувати окремі складальні операції, людська праця в Китаї все ще обходиться набагато дешевше. Крім того, у людей зберігається ще одна перевага – гнучкість, що дозволяє їм переключатися з однієї роботи на іншу. Робота для цього доведеться перепрограмувати. Через короткий життєвий цикл деякі товари виробляються всього близько 9-18 місяців. Потім вимоги до виробництва змінюються, що у випадку з роботами вимагає нової “прошивки”.
Саме тому Foxconn, яка пообіцяла оснастити свої заводи 1 млн роботизованих рук до 2014 року, не поспішає приводити свої плани у виконання. При збірці iPhone компанія як і раніше покладається на 1,1 млн своїх робітників. Компанія стверджує, що від модернізації не відмовляється, однак вона може затягнутися. Проте представники Universal Robots і ABB прогнозують, що постачання роботів в Китай виросте з 26 тис. у 2012 році до 35 тис. у 2015-му.
За матеріалами:
РБК daily
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас