Угода про асоціацію з ЄС погіршить становище українських банків - Moody `s — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Угода про асоціацію з ЄС погіршить становище українських банків - Moody `s

Казна та Політика
3198
Угода про асоціацію з Євросоюзом зашкодить відносинам України з її найбільшим торговим партнером Росією, з часом послаблюючи капіталізацію банків, якість їх активів і ліквідність, відзначає міжнародне рейтингове агентство Moody’s в своєму коментарі в середу.
Воно нагадує, що днями погіршило суверенний рейтинг України з “B3” до рівня “Caa1” з можливістю подальшого зниження і рейтинги 13 банків, врахувавши не тільки потенційне погіршення відносин з Росією, а й стан зовнішньої ліквідності і валютних резервів країни, а також високий рівень невизначеності програми фінансування Міжнародного валютного фонду.
Найбільш серйозні ризики для українських банків Moody’s бачить у погіршенні операційного середовища в країні та їх залежність (експозицію) від облігацій держави і пов’язаних з нею емітентів.
“Ми очікуємо, що проблемні кредити складуть 35% всіх кредитів на кінець 2013 року, роблячи негативний тиск на сумарний показник достатності основного капіталу банківської системи, який, ймовірно, скоротиться приблизно до 14% з 18% на кінець 2012 року”, – відзначає Moody’s.
На його думку, українські державні банки схильні до найбільшого ризику через їх значні інвестиції у державні облігації і кредити держкомпаніям. Зокрема, для Ощадбанку така залежність досягає 170% капіталу першого рівня, Укрексімбанку – 100%.
Погіршення державних фінансів і зниження зовнішньої ліквідності, ймовірно, збільшить ринкові очікування девальвації національної валюти і послабить довіру вкладників, ведучи до негативного тиску на ліквідність банків, вважає Moody’s. Слабкі фінанси означають, що уряд має дуже обмежені можливості для надання капіталу і підтримки ліквідності банків у разі потреби. Однак деяка фінансова підтримка може виходити від Національного банку України, який забезпечував фондування 8% зобов’язань банків в середині 2013 року, зазначає агентство.
Воно також вказує, що іноземні материнські банки можуть відчути помірний негативний тиск на достатність їх основного капіталу через необхідність рекапіталізації своїх українських “дочок”. Moody’s нагадує, що іноземні банківські групи контролюють чверть української банківської системи.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас