Перекази в інвалюті в Україні не заборонені - НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Перекази в інвалюті в Україні не заборонені - НБУ

Валюта
1864
На сьогоднішній день перекази в іноземній валюті не заборонені. Про це на прес-конференції заявила заступник директора методології грошово-кредитної політики Національного банку України (НБУ) Людмила Чепінога.
“Треба розрізняти поняття “розрахунок” і “переказ”. Розрахунки на території України в іноземній валюті були заборонені з моменту Декрету 1993 року. А в цій постанові (№ 365 “Про порядок зарахування коштів в іноземній валюті на рахунки фізичних осіб в рамках України” – ред.) виключно про перекази в іноземній валюті між поточними рахунками. Вони жодним чином не обмежені з точки зору руху іноземної валюти в банківській системі. Але в тому випадку, коли переказ здійснений однією фізичною особою на користь іншої фізичної особи, такий переказ буде проконвертований в національну валюту. Це всі обмеження, які існують на сьогоднішній день. Але сам переказ в іноземній валюті не заборонений”, – наголосила вона.
Але при цьому перекази іншій фізичній особі в інвалюті заборонені.
“До введення цієї постанови ви могли здійснити переказ у валюті своєму другові зі свого власного рахунку на його поточний рахунок. Але на сьогодні ви зможете здійснити переказ виключно на власний поточний рахунок або на власний депозитний рахунок, і навпаки. Перекази в іноземній валюті іншій особі заборонені. Якщо ви хочете здійснити будь-які дії за поточними рахунками іншої особи, вам потрібно мати відповідну довіреність. Крім того, обмежені перекази як для резидентів, так і для нерезидентів”, – зауважила Чепінога.
В свою чергу член Комітету Незалежної асоціації банків України (НАБУ) з питань регуляторної політики та нагляду Руслан Тропотяга зауважив, що перевести гроші в інвалюті іншій фізичній особі можна – у вигляді дарунку.
“При цьому особа, яка здійснює переказ, повинна довести, що вона саме дарує ці грошові кошти, а не розраховується за певну послугу чи товар. Потрібно до банківської установи принести нотаріально завірений договір дарування, який би ідентифікував особу, яка дарує і особу, яка приймає цей подарунок. В такому випадку конвертація не відбувається”, – наголосив він.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас