Медведєв: позиція Росії з приводу асоціації України з ЄС - ніякий не ультиматум — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Медведєв: позиція Росії з приводу асоціації України з ЄС - ніякий не ультиматум

Світ
919
Прем’єр-міністр РФ Дмитро Медведєв зазначив, що його заява щодо ситуації з підписанням Україною договору про асоційоване членство в ЄС не є ультиматумом, українська сторона як і раніше зможе бути спостерігачем у Митному союзі, але при цьому не зможе стати членом об’єднання.
“Це ніякі не ультиматуми, абсолютно. Ми дуже раді тому, що на сьогоднішньому засіданні Вищої євразійської економічної ради на рівні глав урядів були присутні наші спостерігачі – Україна і Киргизстан”, – сказав Д.Медведєв журналістам за підсумками засідання.
Він підкреслив, що якщо говорити про ту стадії, на якій знаходиться Україна в інтеграційному процесі, то оцінка російської сторони полягає в тому, що “як тільки Україна підпише договір про асоційоване членство з Європейським Союзом вона і де-юре і де-факто практично закриє для себе можливості повноцінної участі в МС”.
“Спостерігачам, звичайно, можна залишатися”, – додав прем’єр.
Разом з тим він додав, що при підписанні договору України та ЄС “катастрофи не станеться”. “Ми далі будемо працювати, далі будемо співпрацювати. Україна – наш дуже великий торговий партнер, але, на жаль, я боюся, що обсяг торгового співробітництва та обсяг економічної взаємодії буде звужуватися”, – зазначив російський прем’єр.
Він пояснив, що в разі підписання документа буде діяти особливий режим роботи України з ЄС, у тому числі на українську територію надійде великий обсяг європейських товарів, які будуть тиснути на ринок країни, в результаті чого ці товари будуть надаватися на російському ринку.
“Ми не можемо байдуже до цього ставитися”, – сказав Д.Медведєв.
Він додав, що неодноразово українській стороні пропонувалося зважити всі позитивні сторони питань членства в МС і асоційованого членства в ЄС.
“Наскільки я розумію, наші українські партнери свій вибір зробили”, – зазначив Д.Медведєв.
Він нагадав про рішення уряду України щодо підписання договору про асоційоване членство з ЄС, а також заяву президента України щодо того, що “вони готові займатися інтеграцією з Митним союзом лише у частині, що не суперечить їх участі в договорі з ЄС”.
“Це якраз абсолютно коректна, правильна юридично фраза, що вони розуміють, що вони зможуть приєднатися до Митного союзу лише в частині, що не суперечить домовленостям з європейцями”, – підкреслив російський прем’єр, зазначивши, що українські партнери позначили свою позицію “гранично жорстко”.
Разом з тим він зазначив, що проблема полягає в тому, що “цієї частини практично немає”.
“Ми проводили зіставлення і з цілої низки позицій членство в двох митних союзах не стикується. Це майже неможливо. Ми, звичайно, можемо вести переговори і ми будемо їх вести. Але якщо говорити про повноцінну участь, а не про те, про що іноді наші українські партнери кажуть: ось ми підпишемо одну угоду – ось радість-то яка, вони підпишуть одну угоду з МС. Але заради цього зовсім не обов’язково бути спостерігачем, заради цього можна шукати альтернативні форми роботи”, – сказав глава уряду РФ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас