Перу вийшла на перше місце в світі за площею посівів кущів коки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Перу вийшла на перше місце в світі за площею посівів кущів коки

Світ
371
Перу вийшла на перше місце в світі за площею посівів кущів коки, що служить сировиною для виробництва кокаїну. Про це свідчить поширена у вівторок в Лімі доповідь Управління ООН з наркотиків і злочинності.
Станом на грудень 2012 року площа, засіяна кокою в Перу, становила 60,4 тисячі гектарів. Останні роки сумну пальму першості утримувала Колумбія, проте там посадки скоротилися до рівня в 48 тисяч гектарів, свідчить доповідь. У ній визнаються зусилля перуанської влади у боротьбі з наркобізнесом, завдяки яким упродовж 2012 року площі, засіяні кокою, скоротилися на 3,4%. Разом з тим у документі зазначається, що в Колумбії цей показник за той же період був істотно вище, там площі скоротилися відразу на 25%.
Представник Управління ООН з наркотиків і злочинності в Перу Флавіо Мірела зазначив, що минулого року плантації коки скоротилися в цій країні вперше за 7 років. При цьому він нагадав, що в 90-ті роки плантації коки були істотно більше, на певному етапі вони досягали 135 тисяч гектарів.
За оцінками експертів, в Перу вирощується на рік 128 тисяч тонн листя коки, 120 тисяч тонн з яких йде на виробництво кокаїну, повідомив Мірела. Щоб наочно уявити собі цей обсяг, досить сказати, що така кількість сировини вмістилося б у 6 тисяч транспортних контейнерів, які витягнулися б в ланцюжок довжиною в 30 кілометрів.
У Перу існує 14 великих районів вирощування коки, яку населення цієї країни з незапам’ятних часів використовує як стимулюючий засіб. У деяких з них успішно проводиться заміна коки на інші сільськогосподарські культури. Наприклад, в регіоні Сан-Мартін плантації коки вдалося скоротити з 50 тисяч до 1,4 тисяч гектарів. Правда, цей процес тривав протягом цілих 20 років, проте завершився цілком успішно.
На сьогоднішній день на Перу припадає 39% світового виробництва кокаїну, країна випередила Болівію і вийшла з цього невтішного показника на друге місце в світі після Колумбії (42%). Торік на боротьбу з наркобізнесом уряд президента Ольянти Умали виділив 223 мільйони доларів. Для порівняння: у 2010 році ця сума становила 105,9, а в 2002 році – 13,4 мільйона. Крім того, уряд поставив поза законом несанкціонований видобуток мінералів. Ця сфера діяльності традиційно служила для виробників наркотиків надійним джерелом для отримання необхідних хімікатів.
В останні роки екстремісти з терористичної організації “СендероЛуміносо” перетворили торгівлю наркотиками на головне джерело фінансування своєї підривної діяльності. Найпроблемніший регіон Перу в цьому плані – долина річок Апуримак і Ене, що відрізняється важкопрохідним ландшафтом. Міністерство внутрішніх справ працює над реалізацією важкого завдання з блокування всіх транспортних артерій, по яких у цей обширний регіон наркомафії доставляють хімікати, необхідні для виробництва кокаїну. Блокада доріг служить і дієвим методом боротьби з перевезенням кокаїну, виробленого в підпільних лабораторіях. Поліція діє в долині річок Апуримак і Ене спільно з підрозділами збройних сил, які ведуть там боротьбу з підрозділами “СендероЛуміносо”. Паралельно в проблемному регіоні продовжується знищення плантацій кущів коки.
Експерти ООН відзначають, що в останні роки зростання плантацій коки в країнах Південної Америки істотно загальмувалося за рахунок того, що наркоугруповання приділяють все більшу увагу культивуванню поліпшених сортів кущів, що дозволяє знімати більший урожай на менших площах. Іншими словами, на зміну екстенсивним методам розвитку плантацій приходить інтенсивний, що зайвий раз свідчить про те, що кримінальному елементу аж ніяк не чужий науковий підхід при плануванні своєї злочинної діяльності.
За матеріалами:
ІТАР-ТАСС
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас