Польща може допомогти Україні з газом на 700 млн. дол. - Dziennik Gazeta Prawna — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Польща може допомогти Україні з газом на 700 млн. дол. - Dziennik Gazeta Prawna

Енергетика
781
Польський нафтогазовий концерн PGNiG, який шукає нові ринки збуту у зв’язку з планами лібералізації польського ринку газу, готовий поставляти в Україну до 1,7 мільярда кубометрів газу на рік на суму близько 700 мільйонів доларів.
Оператор польських газопроводів Gaz-System до кінця 2013 цього року має оголосити конкурс на доступ до газопровідного вузла в Германовичах на кордоні з Україною, через який можливий експорт газу в Україну. Отримати доступ до цих потужностей для експорту газу в Україну зараз прагне PGNiG, пише газета Dziennik Gazeta Prawna.
Нагадаємо, Україна вже кілька років намагається переглянути газові угоди з “Газпромом”, вважаючи ціни на паливо завищеними, і шукає додаткові способи доставки газу з ЄС. У минулому році Київ почав використання своєї ГТС в реверсному напрямку у зв’язку з небажанням Москви знизити ціну на газ для України, а також у зв’язку з планами і заявами “Газпрому” про істотне зниження транзиту російського газу до Європи через українську ГТС.
Україна з листопада 2012 року почала імпорт природного газу з Німеччини через територію Польщі за домовленостями з підприємством RWE Supply & Trading GmbH (Німеччина). З квітня 2013 року почалися поставки природного газу через Угорщину. Ведуться переговори з організації поставок через Словаччину і Румунію.
Польща задовольняє більшу частину своїх потреб у газі за рахунок поставок з Росії, і до недавнього часу експортом майже не займалася. За даними газети, Польща після отриманої в 2012 році від “Газпрому” знижки платить за російський газ близько 400 доларів за 1 тисячу кубометрів, тоді як для України ціна становить близько 430 доларів. За даними Gaz-System, з початку цього року з Польщі в Україну було поставлено 763 млн кубометрів газу.
“Газпром” заявляє, що це не фізичний, а віртуальний реверс, і тому схема незаконна. Київ не згоден з цими звинуваченнями, заявляючи, що реверс є реальним і тому – законним.
Раніше українська сторона обмежувалася цими заявами, не уточнюючи можливе походження “блакитного палива”, однак заступник голови українського Міненерго Сергій Чех у вівторок заявив журналістам джерелом реверсних поставок на Україну може бути російський газ, що прийшов до Європи по “Північному потоку” і через Білорусію.
За словами Чеха, Україна як учасник Європейського енергетичного співтовариства має доступ до європейських газопроводів і зможе також отримувати в реверсному режимі з Європи газ, що видобувається на Північному морі, або зріджений газ з Африки.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас