ЄС готовий відразу ж пустити на свій ринок українські товари - польські ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС готовий відразу ж пустити на свій ринок українські товари - польські ЗМІ

Казна та Політика
1010
Країни Євросоюзу в понеділок попередньо погодили, що якщо в листопаді буде підписано Угоду про асоціацію України з ЄС, то частина її пунктів вступить в дію відразу ж, ще до ратифікації. Про це пише польське агентство PAP з посиланням на свої джерела в Брюсселі.
Узгодження послами країн ЄС тексту рішення щодо тимчасового застосування Угоди про асоціацію з Україною – це “технічний крок, який не визначає дискусію на цю тему на форумі Ради міністрів закордонних справ ЄС”, – вказав дипломат польського журналіста.
Згідно інших джерел, згоду в цьому питанні до теперішнього часу блокувала Великобританія, але в понеділок королівство таки поступилося. Раніше Європарламент у своїй резолюції від 12 вересня вже висловлювався за тимчасове застосування тимчасових норм Угоди про асоціацію не чекаючи процесу ратифікації.
Як повідомив євродепутат Павел Залевський, застосування тимчасових норм дозволить Україні швидше почати перехід на європейські стандарти і відкриє європейський ринок для українських товарів. На його думку, це особливо важливо після торгової війни Росії з Україною.
“Коли Росія закриває свій ринок перед Україною і загрожує загостренням відносин після підписання Угоди про асоціацію, ми (Євросоюз – Ред.) відразу ж відкриваємо наш ринок, а Україна буде зобов’язана привести свої стандарти у відповідність з європейськими”, – сказав Залевський.
За його словами, тимчасове застосування Угоди буде можливе після ратифікації Верховною Радою, але вже не потрібно буде чекати ратифікації з боку Євросоюзу. Нагадаємо, представник України при ЄС Костянтин Єлісєєв заявляв, що для тимчасових норм потрібно ратифікувати Угоду в Раді, а в Євросоюзі отримати згоди Європарламенту.
Рішення щодо підписання Угоди про асоціацію разом зі створенням всеохоплюючої зони вільної торгівлі буде прийнято главами МЗС країн-учасниць ЄС 21 жовтня. Все залежатиме від виконання владою України всіх умов, найбільш проблемною з яких є звільнення Юлії Тимошенко. Місія Європарламенту Кокса-Кваснєвського, яка займалася питанням політичного переслідування в Україні, представить свій звіт 15 жовтня.
Нагадаємо, 24 вересня Комітет з питань закордонних справ Європарламенту на своєму засіданні планує почати процес оцінки підготовки України до підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Зокрема, планується провести дискусію з президентом Венеціанської комісії Джанні Букікіо щодо оцінки Комісією законодавства, прийнятого Верховною Радою. Також депутати планують провести дискусію з представником Служби зовнішніх дій ЄС Девідом О’Салліваном про тимчасове застосування Угоди про асоціацію з Україною. Обидві дискусії проходитимуть у закритому режимі.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас