Європа не буде знижувати вимоги до України через Росію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європа не буде знижувати вимоги до України через Росію

Казна та Політика
924
У Ялті європейці нагадали Києву, що виникли торгові суперечності з Росією не є приводом знижувати вимоги для підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом (ЄС).
Понад 250 провідних представників політичних, ділових і громадських кіл з більш ніж 20 країн світу на минулому тижні зібралися в Лівадійському палаці, щоб взяти участь у ювілейному форумі Ялтинської європейської стратегії (YES) – одного з найбільших на Сході Європи майданчиків для дискусій про глобальні виклики та можливості, які відкриває динаміка сучасного світу.
Цього року форум відбувся під назвою «Україна і світ в епоху змін: фактори успіху». Офіційно відкрили захід президент Віктор Янукович і його колега з Литви Даля Грібаускайте, які представили своє бачення можливостей створення синергій для Європи.
Основна риторика литовського президента була присвячена майбутньому підписанню Угоди про асоціацію з ЄС, яке планується здійснити в рамках саміту Східного партнерства у Вільнюсі в кінці листопада.
Даля Грібаускайте в черговий раз нагадала українському керівництву, що для підписання Угоди про асоціацію з ЄС необхідно в повному обсязі виконати свої зобов’язання. «Не повинно бути ілюзій, що щось можна зробити тільки трошки або тільки в першому читанні в парламенті. Всі три групи питань, про які ми говорили, які завжди розглядалися і пропонувалися ЄС, залишаються на порядку денному. У нас немає причини міняти ці позиції», – сказала вона.
Грібаускайте нагадала, що цими трьома «чіткими і конкретними питаннями, щоб Україна увійшла до Європи», є встановлення законодавчих підстав для відкритих і прозорих виборів, рівне поле для діяльності різних партій і громадських організацій та ліквідація вибіркового правосуддя.
У свою чергу, Віктор Янукович заявив, що Україна чітко висловила свою позицію з приводу намірів здійснювати євроінтеграційний курс. «Україна впевнено йде шляхом євроінтеграції. Що стосується відносин з МС, ми шукаємо цю модель і я переконаний, що ми її знайдемо. Вона не повинна заважати сьогодні євроінтеграції України. Вона не повинна створювати проблеми, а повинна вирішувати… тоді ми будемо отримувати позитивний результат від інтеграційних процесів», – сказав президент.
Водночас Віктор Янукович закликав не драматизувати, якщо Угоду про асоціацію з ЄС підписати не вдасться. Головна причина застереження – справа екс-прем’єра Юлії Тимошенко.
Глава держави поки не дав остаточної відповіді щодо долі опозиціонерки. «Це питання дуже непросте, тому у нас ще є час і ми будемо відповідно до плану, який є, працювати. Поки ми не сказали ні «так», ні «ні», – сказав Віктор Янукович.
Президент підкреслив, що це питання ускладнюється тим, що в судах знаходиться ще низка справ про завдання збитків Україні. «Треба дати відповідь на ті справи, які сьогодні знаходяться в судах. Відповідь може дати тільки суд або добровільне рішення Тимошенко. Відповідь знаходиться у площині знаходження компромісу за участю Тимошенко», – резюмував він.
Тим часом, екс-президент Польщі Олександр Кваснєвський, який є спостерігачам від Європарламенту щодо судових процесів над екс-прем’єром Юлією Тимошенко, переконаний, що вирішенням питання стане дозвіл на її виїзд за кордон для лікування. «Ми очікуємо гуманітарного та гуманного жесту. Думаю, приймуть нашу пропозицію, вона відома: вона повинна поїхати за кордон для операції і лікування», – сказав він в Ялті.
Кваснєвський зазначив, що не очікує «драматичних або радикальних політичних рішень». Він підкреслив, що Юлія Тимошенко хвора, їй необхідне хірургічне втручання, а потім терапевтичне лікування, а з урахуванням її серйозної недовіри до української медицини таке лікування краще здійснити за кордоном.
Сама ж екс-прем’єр Юлія Тимошенко у своєму зверненні до учасників ялтинської зустрічі заявила про необхідність низки змін для повноцінного європейського майбутнього України. На її думку, авторитаризм, неповага до верховенства права та прав людини, погане економічне управління не зникнуть самі по собі з підписанням Угоди про асоціацію з ЄС.
Зокрема, необхідно створити виборчу систему, яка викликає довіру, усунути ризик використання інструменту референдуму «в умовах необізнаного суспільства», розробку змін до Конституції проводити на відкритому і прозорому форумі.
Крім того, Тимошенко пропонує створити інституціональний механізм для імплементації Угоди про асоціацію на основі «моделі горизонтальної координації», запропонованої її урядом у 2008-2010 роках.
Не залишилися без уваги і торгові суперечності України з країнами Митного союзу (МС), що виникли на грунті очікуваного підписання Угоди про асоціацію з ЄС. «Ми обговорювали тиск Росії, він для нас неприйнятний. Ми підтримуємо Україну, тому що Україна повинна мати всі права, щоб приймати суверенні рішення», – сказав єврокомісар з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефан Фюле.
У той же час він переконаний, що тиск Росії не є приводом для ЄС знижувати вимоги для підписання угоди з Україною. «Я сподіваюся, що ніхто в Україні не думає, що ЄС знижує свої вимоги і відмовляється від тих умов, які були висунуті в грудні 2012 р.», – додав він.
Міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт зазначив, що шлях до Європи здається довшим, ніж шлях на Схід, однак, він більш вигідний, з економічного боку. Зокрема приєднання до МС Росії, Білорусі та Казахстану призведе до падіння ВВП в Україні на 40%, а ЗВТ з ЄС – залишить країну в плюсі​​: +12%.
У свою чергу, радник президента Росії Володимира Путіна Сергій Глазьєв впевнений, що заява про те, що Угода про асоціацію з ЄС взаємовигідна як для ЄС, так і для України, не відповідає дійсності. «Це одностороння Угода, де вигода виходить тільки для ЄС… ЄС ніяких зобов’язань за цією Угодою не бере, зобов’язання всі тільки на українській стороні», – сказав він.
Дипломат також заявив, що підписання Україною Угоди про асоціацію з ЄС означатиме істотне, необоротне і тривале погіршення відносин Києва і Москви.
Разом з тим він додав: «Ми переживаємо, бо дуже добре розуміємо всі наслідки цієї Угоди: правові наслідки, які полягають в тому, що Україна делегує значну частину свого суверенітету в області торгово-економічного регулювання третій стороні – ЄС в особі Єврокомісії».
А ось 42-й президент США (1993-2001 рр..) Білл Клінтон упевнений, що Україна може підписати Угоду про асоціацію з ЄС і при цьому зберегти партнерські відносини з Росією. «Я думаю, що ви можете чудово існувати з Росією і бути в асоціації з ЄС або бути членом ЄС. У вашій історії були хороші приклади взаємодії і з тією, і з іншою стороною», – сказав колишній американський лідер.
У цьому з ним солідарний і прем’єр-міністр Великобританії (1997-2007 рр..) Тоні Блер. «Україна – країна разючого потенціалу: в економіці, географії, орієнтована на Європу у своєму мисленні. Я сподіваюся, ви можете звести все це воєдино. Я згоден з президентом Клінтоном: ми будемо з вами, і ми допоможемо вам на цьому шляху. Певні проблеми доведеться подолати на шляху до Угоди про асоціацію. Я б хотів, щоб вона була підписана, і перед вами відкрилися двері в майбутнє», – зазначив екс-прем’єр Великобританії.
Ксенія Лазоренко
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас