Побоїще в столиці Кенії стало найбільшим терактом після 11 вересня: 68 вбитих, десятки заручників (ВІДЕО) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Побоїще в столиці Кенії стало найбільшим терактом після 11 вересня: 68 вбитих, десятки заручників (ВІДЕО)

Світ
1683
Кривава драма в столиці Кенії наближається до розв’язки. У захопленому терористами торговому центрі Westgate йде запекла перестрілка і лунають вибухи: армійські сили блокували всередині будівлі бойовиків з сомалійського угрупування “Аш-Шабаб”, пов’язаного з “Аль-Каїдою”. Ті в минулу суботу вбили 68 людей і захопили десятки заручників в помсту за участь кенійських військових в операції Африканського союзу по боротьбі з ісламістами в Сомалі.
До ранку понеділка більшу частину заручників вдалося звільнити. У руках бойовиків залишаються близько 10 осіб, яких бойовики загрожують убити. Це не дає військовим провести рішучий штурм. Велика частина приміщень ізраїльського торговельного комплексу зараз знаходиться під контролем армії, передає телеканал “Росія 24”. Кенійському спецназу допомагають ізраїльські експерти по боротьбі з тероризмом. Точне число бойовиків, що знаходяться в будівлі, невідомо, імовірно, їх від 10 до 15.
Серед жертв терористичної атаки – громадяни Великобританії, Франції, Канади, Китаю, Індії, ПАР і Австралії. Загинули племінник президента Кенії Ухуру Кеніати і його наречена, а також відомий в Африці поет Кофі Авунор, колишній представник Гани в ООН, де він очолював комітет проти апартеїду. Постраждалих росіян в Найробі немає, повідомили “Інтерфаксу” в МЗС у Москві, посилаючись на дані посольства РФ у цій країні.
У зв’язку з трагічними подіями Міжнародний кримінальний суд в Гаазі відпустив на тиждень в Найробі віце-президента цієї країни Вільяма Руто, обвинуваченого в злочинах проти людяності. Як представник вищої влади він повинен допомогти впоратися з кризою.
“Біла вдова” на чолі бойовиків
Цей напад став одним з найбільших терактів у світі після 11 вересня 2001 року і за своїм сценарієм нагадав атаку п’ятирічної давності в індійському Мумбаї. Тоді від рук терористів загинули 166 людей.
Цього разу серед нападників, за даними західних ЗМІ, були вихідці з США та Європи. Більше того, стверджується, ніби банду очолює жінка – 29-річна громадянка Великобританії Саманта Льютуейт, вдова одного з виконавців терактів у лондонському метро в 2005 році. Бойовики “Аш-Шабаб” самі повідомили у Twitter про присутність в їх рядах “білої вдови”, яку вони вихваляють як “відважну леді”, пише The Daily Mail, публікуючи її фото. Полювання за нею спецслужби ведуть уже не перший рік, повідомляють “Вести”.
Крім Льютуейт, за даними угрупування, в її лавах б’ються ще два “священних воїна” з Лондона, 23-х і 24-х років. Судячи з імен, обидва мають мусульманські корені. Також на боці бойовиків – троє американців з Міннесоти і Канзасу. Причому, самі терористи або їх посібники вели в Twitter хроніку нападу, перемежовуючи її ісламістськими гаслами.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас