Україна різко наростила імпорт російського газу перед початком опалювального сезону — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна різко наростила імпорт російського газу перед початком опалювального сезону

Енергетика
1521
У вересні Україна імпортує з Росії близько 4 млрд куб. м газу, повідомив у п’ятницю на 10-й щорічній зустрічі Ялтинської європейської стратегії голова правління НАК «Нафтогаз України» Євген Бакулін.
Обсяги імпорту газу у порівнянні з попередніми місяцями значно зросли: у серпні Україна імпортувала 2,8 млрд куб. м газу, у липні – 2,2 млрд куб. м. За словами Євгена Бакуліна, зростання імпорту пов’язане з тим, що Україна не змогла вирішити проблему збільшення обсягів імпорту газу з Європи – українському уряду досі не вдалося домовитися про відкриття реверсного маршруту з постачання газу через Словаччину.
При цьому, за словами джерела «Капіталу» в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості, з 4 млрд куб. м газу, який буде імпортований у вересні, 3,5 млрд куб. м імпортує OstChem Дмитра Фірташа.
Встигнути на останній поїзд
Раніше російський «Газпром» наполягав на тому, щоб Україна накопичила в підземних сховищах газу (ПСГ) не менше 19 млрд куб. м палива для забезпечення безперебійних поставок його в Європу взимку.
Ще кілька років тому «Газпром» для забезпечення безперебійної поставки закачував в українські ПСГ власний газ, оплачуючи його закачування, підйом і зберігання. Проте потім російський монополіст відмовився від цієї практики і повертатися до неї не має наміру.
Голова правління оператора української газотранспортної системи компанії «Укртрансгаз» Сергій Винокуров повідомив «Капіталу», що в ПСГ на сьогодні немає належного «Газпрому» палива, призначеного для поставок європейським споживачам. «Газпром» в даний час нічого не закачує в українські ПСГ, і не збирається», – підкреслив він. У той же час, за його словами, в ПСГ закачують імпортний газ компанії Ostсhem.
Скільки газу буде
Євген Бакулін розповів, що на сьогодні в ПСГ накопичено близько 15 млрд куб. м газу. До кінця вересня цей обсяг зросте до приблизно 16 млрд куб. м, а до опалювального сезону, який зазвичай починається 15 жовтня, в ПСГ буде не менше 18 млрд куб. м палива.
Затягування вирішення питання з наповненням ПСГ призвело до того, що терміни закачування можуть бути продовжені. Традиційно сезон закачування закінчується в середині жовтня, і після паузи в кілька днів починається процес підйому палива зі сховищ для постачання споживачам. Джерело в Міненерговугілля повідомило «Капіталу», що терміни закінчення закачування залежатимуть від наповнення сховищ.
«Будемо дивитися по ходу закачування», – повідомив він. Сергій Винокуров підтвердив «Капіталу», що закачування газу в окремо виділені для цього ПСГ може бути продовжено до кінця листопада.
Фірташ поспішає на допомогу
Заява Євгена Бакуліна про 18 млрд куб. м газу до початку опалювального сезону суперечить тому, що тижнем раніше заявив Дмитро Фірташ, найбільший недержавний імпортер газу і власник компанії Ostсhem, яка управляє його хімічними заводами.
Тоді він повідомив, що проблема створення додаткових обсягів газу буде вирішена: в ПСГ вже закачано 1,5 млрд куб. м палива, що належить компанії Ostсhem, і до кінця сезону закачування ця компанія закачає додатково ще 5 млрд куб. м.
При цьому Дмитро Фірташ у відповідь на запитання кореспондента «Капіталу» особливо відзначив, що Ostсhem не вийде за межі запланованих обсягів імпорту російського газу в 2013 р. – 8 млрд куб. м.
«Ми беремо 8 млрд кубів тільки для себе, ми більше не беремо. Якщо ви помітили, ми отримуємо газ для того, щоб забезпечити суто свої потреби, своїх заводів, – сказав власник OstChem. – Газ, який ми закачали в сховища, – це в рахунок майбутнього року, тому що нам потрібні були обсяги і нам треба було підтримати «Нафтогаз України», щоб були обсяги в сховищах і ми добре пройшли зиму. Я не бачу тут проблеми. Це не газ, який піде на ринок кудись. Він піде на наші підприємства».
Олександр Суков, Наталія Кабаш
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас