Україна планують виключити із зони вільної торгівлі СНД — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна планують виключити із зони вільної торгівлі СНД

Казна та Політика
1135
Росія може поставити питання про виключення України із зони вільної торгівлі (ЗВТ) у рамках СНД і тим самим позбавити її преференцій у відносинах з східними партнерами.
На думку російських експертів, на це Москви штовхає рішення уряду України, який 18 вересня схвалив проект Угоди про асоціацію з Європейським союзом, пишуть “Известия”.
Підписання відповідного документа відбудеться на саміті Східного партнерства у Вільнюсі вже наприкінці листопада.
Як зауважив російський президент Володимир Путін під час засідання «Валдайського клубу» 19 вересня, в Україну хлинуть хороші за якістю і дешеві європейські товари. А українські товари виявляться видавлені з внутрішнього ринку. «Вгадайте, куди?», – Запитав президент.
Крім того, за словами Путіна, існуюча в даний час виробнича кооперація між російськими та українськими підприємствами може серйозно постраждати у разі введення будь-яких обмежень. Тепер Росія буде вибудовувати відносини з Україною, як з іншими країнами ЄС, тобто, в повному обсязі стягуючи мита.
“Міжнародних заборон на одночасне членство в обох зонах немає. Однак прийняті в них країнами зобов’язання суперечать один одному, – зазначає заступник директора Інституту країн СНД Володимир Жарихін. – Без сумнівів, у питанні про виключення України з ЗВТ Росія отримає необхідну підтримку”.
Українська делегація має намір підняти питання про умови торгівлі з Російською Федерацією на засіданні Економічної ради СНД, яке відбудеться в Москві 20 вересня.
За інформацією прес-служби Міністерства економічного розвитку і торгівлі, українську делегацію на 59-му засіданні Економради СНД очолить міністр економічного розвитку і торгівлі Ігор Прасолов.
В останні місяці Росія застосувала обмежувальні заходи щодо трубної, кондитерської продукції, фарфорових виробів з України. На думку української сторони, такі дії йдуть врозріз з умовами вільної торгівлі, що діють у рамках СНД і норм СОТ.
Дар’я Цой, Яніна Соколовська
За матеріалами:
Фінансовиє Ізвестія
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас