Зобов'язання конвертувати валютні перекази в нацвалюту - це європейська практика — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зобов'язання конвертувати валютні перекази в нацвалюту - це європейська практика

Валюта
1361
Рішення Національного банку зобов’язати банки конвертувати валютні кошти при здійсненні переказів усередині країни в гривневий еквівалент допоможе утримати інфляцію на стабільному обґрунтованому рівні. Таку думку висловив фахівець з фінансових питань університету Глазго Гонг Лью, передає телеканал БТБ.
«Ці ініціативи спрямовані на підвищення ефективності монетарної політики, зниження тих ризиків балансу, які роблять банківську систему більш вразливою. Їх мета – зменшити можливість ризику кризи ліквідності, тому що ті, хто тримає іноземну валюту, не захищені урядовою страховою політикою», – сказав він.
На його думку, головним ефектом від новації є макроекономічна стабілізація, яка сприяє утриманню інфляції на стабільному обґрунтованому рівні.
Гонг Лью констатував, що вимога конвертувати валютні перекази на національну валюту є світовою практикою. «Безсумнівно, це дуже хороша політика, яка добре зарекомендувала себе, зокрема, в Америці, Центральній та Східній Європі. Вона матиме позитивний вплив на стабілізацію національної економіки. Оскільки українським ринкам притаманний високий рівень доларизації, потрібно набратися терпіння, адже політика дедоларизації є довгостроковим процесом. У той же час, обдумане регулювання роботи фінансового сектору прискорить процес дедоларизації», – додав фінансист.
Експерт нагадав, що більшість країн використовують тільки власну валюту для здійснення платіжних операцій. «У Великобританії ви можете використовувати тільки фунти, в Європі – євро або ієну в Японії. Вони використовують тільки свою нацвалюту», – резюмував він.
Нагадаємо, НБУ прийняв постанову «Про порядок надходження коштів в іноземній валюті на поточні рахунки фізичних осіб в межах України» № 365 від 16 вересня, згідно з якою валютні кошти при здійсненні переказів усередині країни будуть зараховуватися на рахунки одержувачів у гривневому еквіваленті.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас