Новий фронт: Литва звинуватила Росію в торговельній війні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новий фронт: Литва звинуватила Росію в торговельній війні

Світ
1009
Прем’єр-міністр Литви Альгірдас Буткявічюс заявив, що посилені перевірки литовських вантажів та транспорту з боку Росії можна розглядати як торгову війну. Про це він заявив в інтерв’ю радіостанції Žinių radijas, передає “Росія 24”.
У той же час він відзначив, що сподівається на швидке розв’язання митного питання.
“Я сподіваюся, що здоровий глузд все-таки переможе, і вони не стануть так себе вести. Інакше це можна було б розглядати як якусь економічну війну”, – зазначив Буткявічюс.
Зазначимо, на початку цього тижня з’явилися повідомлення, що Росія обмежила ввезення молочної продукції з Литви. Литовська влада вже звернулася за допомогою до ЄС: про ситуацію на митниці і “завищені ціни на газ” повідомили в Єврокомісію.
Литва, як і інші прибалтійські країни, що вийшли зі складу СРСР більше 20 років тому, продовжують звинувачувати Росію в економічному тиску. Намагаючись одночасно зберегти торговельні зв’язки, Прибалтика хоче домогтися для себе більш низьких цін на енергоносії з боку “Газпрому”.
Зокрема, Президент Литви Даля Грібаускайте заявила, що “Газпром” пред’явив Литві “нездійсненні вимоги”. У чому саме вони полягають, Грібаускайте не стала уточнювати, пославшись на таємність документів.
Президент Литви також додала, що уряд країни має прискорити будівництво СПГ-терміналу в незамерзаючому порту в місті Клайпеда. За прогнозами, будівництво терміналу закінчиться в кінця 2014 р.
Прем’єр-міністр Буткявічус також висловив надію на те, що в “Газпромі” погодяться знизити ціни на газ для Литви напередодні зимового опалювального сезону.
Нагадаємо, Європейський союз готовий допомогти країнам, у яких є торгові конфлікти з Росією. Про це заявив комісар Євросоюзу з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле. За його словами, після торгової війни між Україною і Росією у ЄС з’явилося розуміння “деяких важливих питань”.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас