Дубль другий: НБУ посилив контроль за імпортними операціями — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дубль другий: НБУ посилив контроль за імпортними операціями

Казна та Політика
2247
Національний банк України (НБУ) вніс зміни в інструкцію про порядок здійснення контролю за імпортними операціями (інструкція № 136 від 24 березня 1999 року), йдеться в повідомленні регулятора. Зазначене рішення закріплене постановою правління НБУ від 16 вересня № 364.
“З набранням чинності наведених вище змін банки зможуть знімати з контролю імпортні операції без ввезення товару на територію України тільки за наявності інформації про надходження коштів від реалізації зазначених товарів за межами України або про використання імпортованого товару за межами України для власних потреб. У всіх інших випадках банк зобов’язаний повідомити податковий орган про здійснення такої операції”, – йдеться у ньому.
Згідно з повідомленням, банки зможуть знімати такі операції з контролю лише після отримання від податкових органів інформації про те, що клієнтами норми законодавства не порушені.
НБУ вказує, що відповідно до норм інструкції № 136 банки знімають з контролю імпортні операції клієнтів за наявності інформації про ці операції в реєстрах митних декларацій якщо товар ввозиться на територію України або на підставі інших документів, передбачених умовами відповідних договорів.
Крім того, в інструкції більш чітко регламентовано порядок проведення банками контролю за імпортними операціями з поставки резидентам товару придбаного нерезидентами у власність на території України в інших суб’єктів (нерезидентів, резидентів).
Як повідомила директор Департаменту контролю, методології та ліцензування валютних операцій НБУ Надія Пасенова, зазначені зміни внесені з метою приведення їх у відповідність з Порядком визначення строку та умов завершення імпортної операції без ввезення товару на територію.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас