Кіпру полегшало: влада пообіцяла зняти всі банківські обмеження до січня 2014 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кіпру полегшало: влада пообіцяла зняти всі банківські обмеження до січня 2014

Кредит&Депозит
340
Кіпрська влада планує зняти всі обмеження на банківські операції, що діють з березня цього року, до січня 2014 року. Про це, заявив президент республіки Нікос Анастасіадіс в опублікованому в середу інтерв’ю агентству Bloomberg.
Президент вважає, що його країна робить все для успішного виконання угоди про умови виділення антикризової допомоги з метою відновлення економічної активності на Кіпрі після важких рішень Єврогрупи, що включають безпрецедентну “стрижку” незастрахованих депозитів.
Анастасіадіс також висловив оптимізм з приводу перспектив виходу з кризи. Надію на це йому дають позитивні оцінки Єврогрупою та Міжнародним валютним фондом ходу виконання Кіпром антикризової програми і відповідно рішення міжнародних кредиторів про виділення країні другого за рахунком траншу фінансової допомоги.
У березні нинішнього року кіпрська влада узгодила з “трійкою” кредиторів умови кредиту у розмірі 10 млрд євро. В обмін на це Кіпру довелося погодитися на ліквідацію проблемного банку Laiki і передачу його здорових активів Банку Кіпру, який, у свою чергу, був підданий жорсткій процедурі примусового залучення коштів великих вкладників до його рекапіталізації.
Ці рішення призвели до припинення роботи банківської системи в кінці березня приблизно на два тижні і введення після їх відкриття жорстких заходів контролю за рухом капіталів з ​​метою не допустити виведення власниками рахунків своїх коштів за кордон. Обмеження на банківські операції продовжують діяти і позбавляють можливості фінансові організації виконувати свої функції.
Нагадаємо, Кіпр втратив доступ до фінансових ринків з весни 2011 року. Влітку 2012 року влада країни змушена була звернутися за допомогою до партнерів по ЄС і до МВФ, щоб врятувати Банк Кіпру і другий за величиною Кіпрський народний банк, відомий як Laiki, які зазнали величезних втрат в результаті рішення ЄС про масоване списання грецьких держоблігацій.
У березні 2013 року боргова, фінансова, бюджетна та економічна криза привів банківську систему Кіпру в стан паралічу, а економіку країни – в переддефолтний стан.
Серед причин кризи експерти називають: крен економіки в бік офшорного сектора (сума вкладів у банках Кіпру в березні склала приблизно 835% ВВП при середньоєвропейському рівні 354%); невдалі вкладення кіпрських банків в грецькі боргові зобов’язання, списання яких призвело до втрати банківським сектором Кіпру 81% від загального обсягу інвестицій (24% ВВП); збільшення частки неповернення кредитів з боку приватних осіб; крах фінансової бульбашки на спекулятивному ринку нерухомості; втрата цінової конкурентоспроможності країни в результаті масового припливу капіталів; нездатність уряду відшкодувати витрати держави; зниження рейтингів за борговими зобов’язаннями країни, а також ослаблення економік країн “європейської периферії” після світової фінансової кризи 2008 року.
За матеріалами:
ІТАР-ТАСС
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас