Фондовий огляд дня від ФК Сократ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фондовий огляд дня від ФК Сократ

113
24 березня 2003 р.
Початок воєнних дій в Іракові практично не зробив ніякого впливу на український фондовий ринок. Більш того, навіть заяви багатьох експертів про швидке підвищення цін на нафтопродукти в Україні, що пішли за цією подією (а відповідно і росту цін на іншу продукцію) практично не вплинули на дії українських трейдерів.
СОКРАТ індекс за підсумками тижня практично не змінився. Зниження склало всього 0,16 пункту (0,31%). При цьому практично весь тиждень індекс був у "плюсах" і тільки п'ятничне падіння на 0,41 пункту визначило його загальтижневе зниження. На закриття торгів у п'ятницю значення СОКРАТ індексу було зафіксовано на рівні 51,53 пункту.
Загальний обсяг торгів за тиждень у ПФТС на минулому тижні збільшився більш ніж у 10 разів у порівнянні з попереднім тижнем. При цьому угод по ОВДП у черговий раз зафіксовано не було, обсяг торгів по корпоративних цінних паперах істотно збільшився, а по похідних цінних паперах кількість угод залишається досить стабільною і практично не змінюється від тижня до тижня.
Структура торгів цінними паперами в ПФТС
Як ми і припускали в попередньому огляді, велика частка угод у ПФТС довелася на корпоративні облігації й акції 2-го і 3-го рівня листинга. Обсяг торгів цими цінним паперам у порівнянні з попереднім тижнем збільшився в 6,1 і 8,6 рази відповідно. При цьому, як ми і припускали істотно збільшилися обсяги торгів по облігаціях "Аркади-Фонду" (більш ніж у 5 разів).
Дилерський ринок. Найбільш великі обсяги угод пройшли по цінних паперах наступних емітентів:
Не так сильно виправдали наші прогнози "блакитні фішки". Так, на минулому тижні з усіх блакитних фішок торгувалися тільки акції "Укрнафти". При цьому обсяг торгів по "блакитних фішках" збільшився в порівнянні з попереднім періодом у 1,36 рази, що говорить про інтерес інвесторів, що слабшає, до цього сегмента ринку. Це відбувається, у той час коли кількість угод акціями 2-го і 3-го рівня листинга постійно збільшується, і, обсяги торгів на цьому сегменті ринку ростуть.
Дилерський ринок. Котирування по "блакитних фішках"
Практично повний затишок на сегменті ринку "блакитних фішок" не змогла похитнути навіть така подія як початок війни в іракові. Найбільші світові індекси морозить, інвестори не можуть точно спрогнозувати подальший розвиток подій і наслідку даного конфлікту, а український фондовий ринок на все це навіть не звертає уваги.
При цьому слід зазначити, що саме деяка частина українських підприємств мала контракти з іракською стороною і саме вітчизняними підприємствами прийдеться скоротити експортні операції з цією країною. Наш же фоновий ринок практично не звертає на цю інформацію своєї уваги. Котирування по більшості фішок практично не змінилися за останній тиждень, угоди проходили тільки по акціях Укрнафти. Такий розвиток подій зайвий раз підтверджує низьку ліквідність українського ринку і практично повна відсутність інтересу до нього з боку інвесторів.
Котирування АДР українських емітентів
Котирування по більшості Адр-ам українських емітентів на минулому тижні не змінювалися. Тільки котирування по Адр-ам Укранафти відіграли небагато вниз після росту на минулому тижні.
Українські єврооблігації
Після того як на позаминулому тижні вартість українських єврооблігацій знизилася, на минулому тижні ми спостерігали невелику корекцію. Так, тижневий ріст вартості бондів у євро склав 0,72%, при незначному збільшенні обсягу торгів, ріст вартості бондів у доларах склав 0,23% при істотному збільшенні обсягів торгів по них. На цьому тижні ми прогнозуємо коливання вартості бондів біля раніше досягнутих рівнів при незначному зниженні обсягів торгів.
За матеріалами:
Сократ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас