Ревізія податкових пільг дозволить поліпшити бюджетну ситуацію, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ревізія податкових пільг дозволить поліпшити бюджетну ситуацію, - експерт

Казна та Політика
445
Перегляд податкових пільг, що надаються цілим галузям економіки, дозволить поліпшити бюджетну ситуацію. Таку думку висловила Провідний науковий співробітник, координатор проектів Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Олександра Бетлій на прохання Ліги фінансового розвитку.
«Перш за все, потрібно перевірити податкові пільги, надані різним галузям, для їх упорядкування і зниження втрат від їх надання. Це буде правильним кроком у напрямку фіскальної консолідації, яка була частиною Угоди стенд-бай, дія якої завершилося в кінці 2012 року», – сказала Бетлій.
За оцінками Міндоходів, в 2013 році через дії податкових пільг скарбниця недорахується 70,4 млрд. грн. Найбільшими пільговими статтями у відомстві вважають можливість підприємств списувати збитки минулих років (12,8 млрд грн), пільги з транзиту через митну територію України (11,7 млрд грн), сільгосппідприємства на єдиному податку (8,3 млрд грн). Через пільги з ввізного мита, звільнення від оподаткування окремих ліків і операцій відповідно до міжнародних договорів про вільну торгівлю бюджет втрачає 3 млрд грн, через пільгове оподаткування поставок зерна, а також брухту чорних і кольорових металів – по 2 млрд грн.
Бетлій вважає, що сьогодні уряду слід зосередитися на середньострокових і довгострокових заходах і перш за все, необхідно говорити про ефективність витрат уряду, яка є низькою.
«Крок щодо підвищення ефективності витрат – це саме той крок, який уряду потрібно зробити якомога швидше. Йдеться навіть не про прозорість, а про чіткі критерії здійснення видатків, а також усунення корупції в процедурі закупівель та надання державної допомоги», – впевнена Бетлій.
Крім того, уряду потрібно вживати заходів, що сприяють економічному зростанню. Зокрема, мова йде про поліпшення інвестиційного клімату в Україні.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас