Вже в листопаді Митний союз введе захисні заходи проти України - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вже в листопаді Митний союз введе захисні заходи проти України - ЗМІ

Казна та Політика
1478
Митний союз планує з 1 листопада 2013 зміцнити оборону свого внутрішнього ринку. Про це йдеться в проекті рішення Вищої євразійської економічної ради “Про застосування заходів реагування щодо системних порушень третіми країнами умов надання тарифних преференцій”.
Зазначимо, що прямо Україна в ньому не вказується, проте, про які саме “треті країни” говориться, цілком очевидно, пише пише LB.ua. “У зв’язку з намірами низки держав-учасників СНД, що є одними з ключових торговельних партнерів держав-членів Митного союзу, вступити в більш тісні торговельні відносини з країнами Євросоюзу, що припускають встановлення режиму вільної торгівлі, виникають ризики безмитного ввезення товарів, що походять з держав Євросоюзу, під виглядом товарів, що походять з країн СНД”, – йдеться в довідці до документа.
У ньому також наголошується, що в таких “третіх країнах” повноваження з видачі сертифікатів про походження товарів часто покладені на громадські організації, що не підконтрольні владі і не мають повноважень щодо організації виїзних перевірок виробників. Тому укладення угод, що передбачають лібералізацію торгівлі, створює недобросовісному бізнесу вкрай сприятливі умови для ухилення від сплати мита при ввезенні товарів до Митного союзу, вважають автори проекту.
Щоб захиститися від такого реекспорту, Митний союз має намір ввести спецзаходи реагування щодо країн-порушників.
Документ включає кілька заходів щодо захисту внутрішнього ринку, таких як організація консультацій з країною-експортером, введення моніторингу за ввезенням товарів з цієї країни, проведення виїзних перевірок у країні-експортері за її згодою. Радикальним заходом стане тимчасове призупинення прийому сертифікатів про походження товарів, що надаються в якості підстави для отримання тарифних преференцій, що фактично може стати блокуванням безмитного експорту.
Рішення Вищої євразійської економічної ради в разі схвалення набуде чинності з 1 листопада 2013 року. Нагадаємо, що за даними соцопитування 75% українців вважають, що справжньою причиною українсько-російського торговельного конфлікту в більшій мірі є політичні, а не економічні фактори.
За матеріалами:
lb.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас