Google стирає межу між традиційним і мережевим ПЗ - він запускає Chrome Web Apps — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Google стирає межу між традиційним і мережевим ПЗ - він запускає Chrome Web Apps

Технології&Авто
1012
Google намагається стерти межу між традиційним і мережевим ПЗ. Додатки Chrome Web Apps, створені на основі інтернет-технологій та здатні працювати без установки на комп’ютер, тепер можна використовувати як традиційні програми.
Ярлики для додатків, завантажуваних з Chrome Web Store, тепер будуть з’являтися на робочому столі користувача. Для їх запуску не потрібен браузер, більше того, Chrome Web Apps тепер можуть функціонувати в офлайн-режимі і автоматично завантажувати оновлення.
Нагадаємо, що спочатку ці програми створювалися для мережі за допомогою HTML5, JavaScript і CSS. Щоб “відв’язати” Web Apps від Chrome, програмістам Google довелося трудитися кілька років. А офіційно запуск таких додатків був анонсований на конференції I/O 2012. Конкурент Google на ринку браузерів, Mozilla, теж виношував подібний проект під назвою Open Web Apps ще з 2011 р.
В основі подібних технологій лежить ідея створення вільних кроссплатформенних програм. Першим етапом стала розробка тих самих веб-додатків, які можна відкрити на будь-якому комп’ютері з доступом до мережі і продовжувати роботу без необхідності інсталювати новий софт. Другий етап – це програми-гібриди, які запускаються як з робочого столу, так і в браузері. І останнім етапом в теорії має стати стовідсоткова кроссплатформенність. Іншими словами, користувач може почати роботу на iOS, перейти на іншу ОС, і якщо у нього є хоча б браузер, нічого встановлювати і конвертувати не потрібно.
Як зазначає портал Informationweek, подібні системи раніше намагалися реалізувати на основі таких технологій, як Java і Flash, але переконливого результату світ так і не побачив. А Apple в якийсь момент і зовсім відмовилася від такої програмної “глобалізації” і створила власну екосистему, в якій всі програми пишуться конкретно під її ОС.
Цікаво буде подивитися, чи спрацює нове рішення від Google. Поки Chrome Web Apps можна встановити тільки на ПК з Windows. Версії для мобільних операційних систем, а також OS X і Linux ще не готові.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас