Незвичайні види фермерства в Україні: замість картоплі - крокодили і метелики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Незвичайні види фермерства в Україні: замість картоплі - крокодили і метелики

Аграрний ринок
3147
Всі звикли, що основний сільськогосподарський ресурс нашої країни – це пшениця, картопля і цукор (буряк). Але сучасні українські фермери кидають виклик традиціям і, надивившись на західних колег, влаштовують крокодилові, страусині і метеликові ферми.
Заробляють же на «екзотиках» за допомогою екскурсій для цікавих співвітчизників, продажу продукції в ресторани незвичайного м’яса і приватного візництва на вихованцях.
Донецький метеликовий конвеєр
Сергій Чулпанов з Донецька розводить метеликів вже більше 3 років. Раніше чоловік взагалі не цікавився і не займався комахами. Потім же у сфері його бізнесу (Сергій займався організацією та оформленням святкових заходів) з’явилася нова тенденція – живі метелики в подарунок. Щоб бути в тренді, чоловікові довелося вивчати основи лепідоптерології (наука про метеликів), будувати інкубатор і возитися з лялечками.
- Ми закуповуємо лялечок на спеціальних фермах за кордоном. Ціна лялечки і ціна «готового» метелика відрізняються в кілька десятків разів. Якщо перша коштує від 6 до 20 грн, то друга – від 90 до 120. Але це все одно не робить бізнес супервигідним, – ділиться Сергій.
Справа в тому, що метелики не дуже добре йдуть на ринку розваг. Та й товар швидко псується – екзотичні красуні живуть 1,5-2 тижні.
- Щоб привезти і виростити метеликів під замовлення, потрібно 2-3 тижні. Люди ж у нас все роблять в останню хвилину, тому доводиться готувати товар про запас. Щодня в нашому інкубаторі вилуплюються 50 метеликів. Багатьох так ніхто і не купує – вони вмирають. Тривалість життя метелика 10-15 днів. Цей час вони літають у невеликому загоні. Годуємо ми їх солодкою водою. Як бачите, на утримання витрати мінімальні.
Крокодиляче життя в Севастополі
Одна з нечисленних вітчизняних крокодилячих ферм знаходиться в Севастополі, на території дитячого містечка Лукомор’я. У спеціальному вольєрі з підігрівом площею 400 м живуть 38 кайманів, які ось-ось мають почати розмножуватися.
- Нашій фермі всього один рік, – розповідає господар крокодилів, директор дитячого містечка «Лукомор’я» Ігор Подшивалов. – Ніхто не думав ними займатися. Спочатку ми завели одного крокодила, він був нам потрібен для музею індіанців, бо за легендою їх прабатьком був саме кайман.
Виявилося, що крокодили досить невибагливі і викликають жвавий інтерес у відвідувачів. Тоді було вирішено побудувати загороду і збільшити число “зубастих”.
- У нас тільки вітчизняні тварини. Брали в Харківському та Київському зоопарку. А один так взагалі потрапив до нас з рук харківських митників.
За словами Подшивалова, основою здоров’я і гарного настрою крокодилів є правильне харчування і температура середовища. Севастопольські крокодили в основному їдять курку. За день на прокормку ферми у господарів йде всього 12,5 курок. Зелених хижаків ненажерам не назвеш: одного птаха крокодилові вистачає на 3 дні.
- Ми чергуємо курку з яловичиною, щоб харчування було збалансованим. Досвіду утримання подібних тварин до цього не було. Але я сам ветеринар. Плюс – почитав літературу.
Севастопольський фермер хвалиться, що його відкриті вольєри з підігрівом, в яких крокодили і зимують, більш комфортні для тварин, ніж умови в державних зоопарках.
- У багатьох наших зоопарках (не буду називати яких) – крокодиловий мор, тому що підлога не підігрівається. Вони лежать на холодному бетоні і їжа не перетравлюється через холод, а просто гниє в шлунку. Наші ж в теплі – і за рік ні в кого не було проблем зі здоров’ям.
Головне в спілкуванні з тваринами – не вірити в їх показну флегматичність.
- Він лежить спокійно, здається не є небезпечним. А потім як вискочить різко – і зубами хвать! Хижак-таки.
Відвідувачам ферми дозволяють годувати тварин принесеної їжею або бути присутнім при вечірній годівлі. Дорослим «подивитися на крокодиляче життя» обійдеться в 50 грн, дітям – у 30 грн.
Бізнес на страусів
Страусині ферми – явище в Україні вже досить поширене. Вони є майже в кожній області. Господар такого господарства в селі Ставки Миколаївської області розповів нам, що екзотичними птахами став займатися випадково. Тепер не шкодує. По-перше, екскурсії на ферму користуються великим попитом і можуть проводитися цілий рік. А це 200 грн з людини з дегустацією страв з страусятіни або 45 грн за «просто подивитися». По-друге, страусине м’ясо та яйця користуються попитом у місцевих ресторанах. Ці економічно вигідні птахи не вимагають специфічного догляду з одного боку. А яйце дорожче курячого 100 разів. Страусина яєчня з 1 шт обійдеться любителям в 150 грн.
Світлана Стрельцова
За матеріалами:
Погляд
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас