За півроку п'ять українських вузів вилетіли з міжнародного рейтингу - Webometrics Ranking of World's Universities — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За півроку п'ять українських вузів вилетіли з міжнародного рейтингу - Webometrics Ranking of World's Universities

Особисті фінанси
1730
У процесі складання рейтингу Webometrics Ranking of World’s Universities розробниками враховується кількість проіндексованих пошуковими системами сторінок сайту вузу, зовнішні посилання на нього, цитованість ресурсу, а також кількість завантажених на сайт файлів – іншими словами, оцінюється змістовна та інформаційна складова web-сайту навчального закладу.
Розробники відзначають, що при складанні рейтингу показники відвідуваності сайтів та їх дизайн не враховуються.
Новий web-рейтинг університетів світу, опублікований 2 серпня 2013 р., складений на основі систематизованих даних, отриманих розробниками в липні 2013 року.
У рейтингу присутні 12 000 університетів і навчальних закладів світу, свої рейтингові web-місця отримали також і 306 вищих навчальних закладів з України (у лютому 2013 року – 311).
Порівняння рейтингових таблиць Webometrics-2013 (лютий) і web-рейтингу опублікованого в серпні 2013 року, свідчить про втрату українськими навчальними закладами своїх позицій в рейтингу.
Так, кращий результат серед українських університетів отримав Київський національний університет ім. Т. Шевченка, який посів 838 місце в світі (704 у лютому). На другу позицію опустився Київський політехнічний інститут, який в порівнянні з лютим 2013 року втратив близько 500 позицій.
Третє місце серед українських навчальних закладів зайняв Харківський національний університет ім. Каразіна, який у лютому цього року був четвертим.
Порівняно з рейтингом лютого до 20-ки кращих українських вузів увійшли: Донецький національний медичний університет ім. М. Горького, Національний університет Києво-Могилянська академія, Вінницький національний технічний університет, Бережанський агротехнічний інститут.
Така втрата позицій українськими навчальними закладами досить несподівана, враховуючи поступове зростання вузів України в цьому рейтингу протягом останніх років.
Організатори Webometrics зазначають, що метою рейтингу є стимулювання веб-присутності навчальних закладів і студентів. У разі, якщо веб-діяльність закладу нижча, ніж академічні досягнення, організатори рейтингу рекомендують переглянути свою політику і орієнтуватися на збільшення обсягу та якості електронних публікацій.
Рейтинг складений дослідницькою групою Cybermetrics Lab при найбільшому в Іспанії дослідницькому центрі Consejo Superior de Investigaciones Cientificas (Вища рада з наукових досліджень). Організатори відзначають, що при виборі університету абітурієнти повинні враховувати й інші показники діяльності вищих навчальних закладів.
За матеріалами:
Освіта
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас