Чиста пропозиція інвалюти на міжбанку в січні-липні досягла $ 1,8 млрд - НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чиста пропозиція інвалюти на міжбанку в січні-липні досягла $ 1,8 млрд - НБУ

Валюта
438
Чиста пропозиція іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку в січні-липні склала $ 1,8 млрд, тоді як за аналогічний період минулого року зафіксований чистий попит в обсязі $ 3,4 млрд, повідомляється на веб-сайті Національного банку України (НБУ).
“Аналіз ситуації на грошово-кредитному ринку в липні 2013 року свідчить про збереження позитивних тенденцій його розвитку… Підтримці цінової стабільності сприяє підвищення збалансованості валютного ринку”, – підкреслюється в повідомленні.
Згідно з повідомленням, пропозиція готівкової інвалюти перевищує попит на неї вже чотири місяці поспіль.
“Чистий попит на готівкову інвалюту за сім місяців цього року був майже в 30 разів менше, ніж у відповідному періоді 2012 року”, – наголошується в повідомленні.
За даними Нацбанку, така ситуація дозволила центральному банку скоротити свою присутність на міжбанку: у травні-червні регулятор здійснював лише операції з купівлі інвалюти, а в липні взагалі не виходив на ринок з інтервенціями.
У повідомленні також вказується, що за сім місяців 2013 гривневі депозити виросли на 17,8% при одночасному зниженні в інвалюті на 0,6%: показник доларизації депозитів за січень-липень-2013 знизився з 43,7% до 39,6% .
При цьому, покращилася термінова структура вкладень – питома вага довгострокових депозитів у їх загальному обсязі за перші сім місяців збільшилася на 4,4 процентних пункту, до 39,1%.
“Підвищення статусу та привабливості гривні як засобу розрахунку і заощадження і зниження доларизації економічних відносин і надалі залишатиметься одним з важливих напрямків діяльності Нацбанку”, – резюмується в повідомленні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас