У поляків більше половини зарплати йде на сплату податків - дослідження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У поляків більше половини зарплати йде на сплату податків - дослідження

Світ
2003
У Польщі, найбільшій східноєвропейській країні, що входить до Євросоюзу, більше половини середньої зарплати йде на виплату податків, а в поточному році податкові витрати поляків збільшаться ще на 4%, або на 300 доларів.
Про це свідчать результати дослідження, проведеного Інститутом глобалізації (Instytut Globalizacji).
Експерт інституту Марек Лангаліс підрахував, що на виплату прямих і непрямих податків одержувач середньої зарплати в Польщі направляє 8,2 тис. дол. на рік і після сплати податків у нього залишається тільки 7,3 тис. дол.
За даними дослідження, найбільше податкових витрат припадає на виплати до фонду соціального забезпечення, ПДВ з акцизом, а також до Пенсійного фонду.
Аналітик зазначив, що в Польщі вигідніше працювати не в штаті компанії за трудовим договором, а виконувати роботи за контрактом на конкретну роботу, що дозволяє заощадити значні кошти на сплату внесків у соцфонди.
“Людина, що працює за договором підряду, чистими отримала б за рік на 3,8 тис. дол. більше, ніж штатний працівник”, – зазначає Лангаліс.
За підрахунками експерта, завдяки заощадженим на оплатах в різні фонди грошам за 44 роки можна накопичити капітал, що дозволяє надалі виплачувати собі протягом 20 років пенсію у розмірі 1150 дол.
Як повідомлялося, за даними Головного управління статистики Польщі (GUS), в травні поточного року середня заробітна плата в Польщі в секторі підприємств склала 3699,67 злотого, або 1120 дол.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас