Потрібен закон про складські свідоцтва — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Потрібен закон про складські свідоцтва

Кредит&Депозит
241
У Верховній Раді 2 квітня вперше в історії незалежної України пройдуть парламентські слухання на тему «Фінанси і банківська діяльність: сучасний стан і перспективи розвитку». Ініціаторами їх проведення виступили Національний банк України, Комітет Верховної Ради з питань фінансів і банківської діяльності та Асоціація українських банків. Прийняття яких законів не терпить зволікання? Які законодавчі ініціативи є на сьогодні найбільш актуальними? З такими запитаннями «Робітнича газета» вирішила звернутись до представників банківського співтовариства нашої країни. Першим відгукнувся голова правління Ощадбанку України Анатолій Шаповалов.
Одним із злободенних питань, як я вважаю, є прийняття закону про складські свідоцтва. Чому? – запитаєте. У розвинутих країнах світу для організації товарно-сировинних ринків широко використовуються складські свідоцтва – спеціальні цінні папери на товар, що зберігається на складі. Сфера їх застосування досить широка. За допомогою цих цінних паперів підприємства, компанії, фірми там розраховуються одне з одним, залучають кредити, сплачують податки, виконують бюджетні зобов'язання. Переданням складських свідоцтв, за словами експертів, можна погасити заборгованість практично будь-якого походження. Інакше кажучи, значення складських свідоцтв для українського ринку цінних паперів може бути вельми великим, оскільки їх застосування дає змогу оперативно вирішувати різні фінансові завдання.
Тому всіляко схвалюю розробку Кабінетом Міністрів проекту Закону України «Про прості і подвійні складські свідоцтва», який 13 грудня 2002 року був внесений на розгляд Верховної Ради. Там, на що дуже сподіваюсь, ми зможемо знайти найрізноманітніші точки прикладання цих фінансових інструментів. Головне ж, на мій погляд, полягає ось у чому - набуття чинності цього закону відкрило б перед економікою України нові перспективи і можливості.
Так, у цьому випадку складські свідоцтва як товарні зобов’язання можуть успішно конкурувати з векселями, з якими сьогодні працюють на українському ринку. Істотна привабливість складських свідоцтв полягає в тому, що отримати борг за складськими свідоцтвами можна негайно. У той час як по векселю це може зайняти 1-2 місяці. Крім того, складські свідоцтва – це запорука того, що вам дають реальний товар, наявність якого перевірено спеціальною комісією.
Я згоден з тими, хто вважає, що в окремо взятому регіоні можуть бути організовані конкретні проекти, де як інструменти застосовуються складські свідоцтва. Головна їх функція в цих проектах - служити інструментом, що сприяє перетоку фінансових ресурсів із сфери позичкового капіталу у сферу промислового. Ці проекти немислимі без участі комерційних банків, яким ще належить освоїти технології роботи з цими інструментами.
Скажімо, застосування подвійних складських свідоцтв у техніці банківського кредитування, на думку обізнаних експертів, дає унікальну можливість формалізувати такий засіб забезпечення кредитів, як застава. Воно дозволяє зробити заставу більш гнучкою, досконалішою і надійною. Організація застави за допомогою складських свідоцтв виглядає привабливішою, оскільки розширює можливості для обох контрагентів кредитного договору. Застосовувати складські свідоцтва у цих цілях можна на ринку кредитів, наданих виробничим підприємствам, на ринку міжбанківських кредитів (якщо підшукати прийнятний предмет застави), а також на ринку кредитів, наданих банками регіональній владі. Відкриття в окремо взятому регіоні кредитування підприємствам, а також виконавчій владі - важлива умова розвитку промислової бази даного регіону, залучення фінансових ресурсів комерційних банків у реальний сектор економіки.
Як бачимо, суть ідеї застосування складських свідоцтв зводиться тут до того, що при наданні кредиту зобов’язання позичальника забезпечується заставою товарів, які поміщені на зберігання під видані подвійні складські свідоцтва, або заставою самих складських свідоцтв як цінних паперів. Залежно від цього застава засвідчується або заставним свідоцтвом, відокремленим від подвійного свідоцтва, або в заставу передаються прості чи подвійні складські свідоцтва як цінні папери. В останньому випадку об'єкт заставного права є більш ліквідним, ніж звичайний товар, оскільки цінні папери можуть бути реалізовані серед ширшого кола учасників ринку.
Не буду описувати інші фінансові проекти, пов'язані з використанням складських свідоцтв. Думаю, що й сказаного досить, щоб зрозуміти: відсутність в Україні спеціального закону про складські свідоцтва гальмує розв’язання практичних проблем застосування цих цінних паперів. Використання свідоцтв є вигідним не тільки підприємствам, фірмам, компаніям, що відчувають нестачу грошових ресурсів. Банки, маючи обмежене коло заставних інструментів, також дуже зацікавлені в таких паперах. У цей процес, як мені здається, слід активно залучати і страховиків, адже перед тим як покласти товар на склад, його треба обов'язково застрахувати. Тобто треба все зробити для того, щоб прискорити прийняття цього закону.
За матеріалами:
Ощадбанк
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас