Суд відмовився стягнути з General Motors $ 3 млрд за банкрутство Saab — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суд відмовився стягнути з General Motors $ 3 млрд за банкрутство Saab

Фондовий ринок
305
Американський суд відхилив позов компанії Spyker до концерну General Motors, яка вимагала стягнути з американського виробника три мільярди доларів США. Spyker звинуватив GM в навмисному доведенні до банкрутства Saab за рахунок блокування угоди з продажу шведської фірми китайським інвесторам і зажадав компенсації за ці дії.
У своєму позові Spyker заявив, що дії GM з блокування угоди були незаконні, при цьому американці діяли так тільки через побоювання конкуренції автомобілів концерну з Saab на китайському ринку.
За словами адвокатів американського виробника, в угоді з продажу Saab компанії Spyker (операція відбулася в лютому 2010 року) вказувалося, що новому власникові шведської фірми необхідно отримувати згоду GM щодо всіх питань, пов’язаних з реструктуризацією та фінансуванням Saab. Крім того, за GM зберігся пакет привілейованих акцій Saab.
У результаті суд постановив, що GM мав право заблокувати угоду, а дії американського концерну не були “навмисним заподіянням шкоди Saab.
За словами представників Spyker, компанія після винесення письмового рішення, яке відбудеться протягом найближчих двох тижнів, має намір подати апеляцію.
Компанія Spyker Cars N. V. в період володіння Saab називалася Swedish Automobile NV. Перейменування було необхідно заради угоди з китайською фірмою Pang Da про дистрибуцію і спільне виробництво Saab, яке у своїй остаточній формі так і не було підписано.
Концерн GM блокував угоди з фірмам Zhejiang Youngman і Pang Da, а також відмовився підтримати угоду з потенційним інвестором в особі одного з великих банків КНР. Однією з причин цього називалася можливість заволодіння китайцями інтелектуальної власності американського виробника.
Saab, довгий час випробовував фінансові труднощі, так і не зміг знайти партнера. У результаті компанія була визнана банкрутом. За деякими даними, загальний борг Saab становить 1,9 млрд доларів при вартості активів в 532 млн доларів.
Зараз Saab належить консорціуму National Electric Vehicle Sweden (NEVS). Новий власник має намір зосередитися на випуску електрокарів, побудованих на базі старих моделей марки, в тому числі, 9-3.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас