Радник глави НБУ: Стабілізації гривні сприяв стан платіжного балансу і цінова ситуація в країні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Радник глави НБУ: Стабілізації гривні сприяв стан платіжного балансу і цінова ситуація в країні

Казна та Політика
495
Керівник групи радників глави Національного банку України Валерій Литвицький вважає, що політика регулятора щодо стабілізації гривні виправдала себе.
“Саме тому, що вона стабільна, українці їй довіряють. Третина року вже пройшло і ми можемо сказати, що ця довіра зміцніла. Якщо ви запитаєте, які аргументи, я б назвав два: по-перше, якщо валюта стабільна, то від неї не позбавляються, а економлять. Підтвердження цьому – з початку року депозити населення в гривні виросли більш ніж на 16%, а депозити у валюті скоротилися. По-друге: довіра до гривні відображена станом валютного ринку. Він за весь поствиборчий період стабільний”, – зазначив Литвицький.
Також, за його словами, одним з важливих факторів довіри до нацвалюти є високий рівень співпраці НБУ і уряду за підтримки Президента і парламенту.
Литвицький констатує, що стабілізації гривні сприяє і цінова ситуація.
“Я почав з того, що стабільна гривня у внутрішньому вимірі – це купівельна спроможність гривні або її рівень обміну на товари та послуги, тобто, як ціни поводяться. Стабільна гривня – це гривня при низькій інфляції. Купівельна спроможність такої валюти не відчуває ерозії . Починаючи з травня 2011 р., щомісячне зростання цін менше 0,5%. Ціни або взагалі не змінюються, або навіть дещо знижуються”, – сказав керівник групи радників глави НБУ.
Експерт переконаний, що нинішній ситуації на валютному ринку також допомагає стан платіжного балансу.
“Нарешті, слід згадати про стан платіжного балансу. На валютний ринок впливає те, скільки надходить валюти, скільки виходить валюти. У нас 4 місяці поспіль в країну заходить валюти набагато більше, ніж слід. Це означає, що відтоки з торговельного балансу валютою компенсуються з надлишком притоками по капітальним, фінансовим операціям. Такий стан платіжного балансу, такий стан цінової ситуації та таке положення валютного ринку дає відповідь на питання, чому зберігається довіра”, – сказав керівник групи радників глави НБУ.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас