Мін'юст: Україна виконала більшу частину антикорупційних рекомендацій GRECO — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мін'юст: Україна виконала більшу частину антикорупційних рекомендацій GRECO

Казна та Політика
251
Міністерство юстиції оприлюднило Третій додатковий звіт про виконання Україною рекомендацій, наданих Групою держав Ради Європи проти корупції (GRECO) за результатами спільних першого та другого раундів оцінювання нашої країни. Звіт стосується виконання 13 раніше наданих рекомендацій, повідомляє прес-служба Мін’юсту.
“Із 13 рекомендацій, виконання яких тривало, Україна задовільно виконала 2 рекомендації, частково виконала 10 рекомендацій та не виконала 1 рекомендацію”, – йдеться в повідомленні Мін’юсту.
Так, GRECO відзначає схвалення Державної програми щодо запобігання і протидії корупції на 2011-2015 роки і прогрес з низки питань: ухвалення закону “Про правила етичної поведінки”, положення про врегулювання конфлікту інтересів державних посадових осіб і введення систематичної програми тренінгів для державних службовців. У звіті також зазначено проявлені позитивні ініціативи з метою виконання деяких рекомендацій, зокрема, в частині перегляду системи адміністративної відповідальності за корупційні правопорушення та введення в кількох галузевих законах і статутах положень про захист інформаторів.
Продовження цих ініціатив і доповнення їх необхідними заходами, на думку GRECO, дозволить забезпечити виконання більшої кількості рекомендацій.
У той же час GRECO висловлює стурбованість з приводу того, що в Україні досі не закріплена правова база для таких фундаментальних сфер, як система органів, реформа державного управління і процедура здійснення державних закупівель. На думку GRECO, надалі існує необхідність ухвалення додаткових законодавчих актів щодо майна, придбаного злочинним шляхом. GRECO також вважає, що Національний антикорупційний комітет повинен проводити більш ефективний моніторинг антикорупційних політик.
У контексті висловлених зауважень GRECO наполегливо просить органи державної влади України вжити рішучих дій з метою реалізації невиконаних рекомендацій і, зокрема, схвалити відповідні законопроекти, які зараз знаходяться на розгляді у Верховній Раді України.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас