З кіпрських банків за місяць вивели майже 2 млрд євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З кіпрських банків за місяць вивели майже 2 млрд євро

Кредит&Депозит
664
У березні обсяг депозитів, розміщених в кіпрських банках, скоротився на 3,9 відсотка (1,8 мільярда євро) і склав 44,6 мільярда євро. Очевидно, мається на увазі тільки той період місяця, протягом якого власники рахунків на Кіпрі мали доступ до своїх коштів: з середини березня місцеві банки не працювали протягом двох тижнів.
Відтік коштів з депозитів триває вже 10 місяців поспіль, причому темпи відтоку поступово збільшуються. Так, в лютому обсяг коштів на рахунках у кіпрських банках скоротився на 2,2 відсотка, у січні був зафіксований аналогічний показник.
Ті, хто виводив кошти з кіпрської банківської системи до середини березня, зміг врятувати свої заощадження. Тим часом, депозити, що залишилися, влада вирішила піддати так званій «стрижці», щоб отримати кошти на рекапіталізацію банківської системи, що постраждала від кризи в Греції. «Стрижка» була однією з умов отримання Кіпром антикризового кредиту в 10 мільярдів євро від Єврокомісії, МВФ і Європейського Центробанку.
«Стрижці» не піддалися депозити розміром менше ста тисяч євро, а також рахунки, заведені у всіх банках, крім двох найбільших: Laiki Bank і Bank of Cyprus. За умовами реорганізації банківської системи, вони будуть об’єднані. Власники великих депозитів у них спочатку отримають тільки 10 відсотків своїх коштів, решта буде або переведена в акції нового банку, або заморожена на невизначений термін, або взята на рекапіталізацію банківської системи. Загальні збитки власників рахунків у двох найбільших банках країни раніше оцінювалися більш ніж у вісім мільярдів євро.
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас