Іспанія розпочала новий "хрестовий похід" проти неплатників податків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іспанія розпочала новий "хрестовий похід" проти неплатників податків

Казна та Політика
1382
Фінансова криза змушує Мадрид вживати заходів, покликаних підвищити збирання податків. Експерти, опитані DW, схвалюють ці кроки, але і сумніваються в їх ефективності.
За даними міністерства фінансів Іспанії, казна щорічно не отримує податки з суми, що дорівнює 20-23 відсоткам ВВП. Товари та послуги на більш ніж 300 мільярдів євро залишаються неврахованими у фіскальних органах. Організація, що об’єднує фінансових інспекторів, підрахувала, що мова йде про 70 мільярдів євро, які щорічно не отримує держбюджет.
Ці цифри в часи гострої фінансової кризи викликають тривогу громадськості в Іспанії. Її бюджетний дефіцит склав в 2012 році 7 відсотків від ВВП – замість 3 відсотків, допустимих для країн єврозони. Під загрозою – своєчасна виплата зарплати службовцям, фінансування охорони здоров’я, освіти та пенсійної системи. З тим, щоб підвищити збирання податків, в Іспанії вирішили суворіше стежити за їх сплатою.
Хто і як обманює податкове відомство
За словами Хуліо Сесара Молінеро, представника об’єднання фінансових інспекторів країни, головними неплатниками податків є великі підприємства, тобто такі, на яких зайнято понад 250 працівників. Змусити ці фірми платити більше, дуже складно, оскільки вони, як правило, мають кваліфікованих фахівців у сфері “податкової інженерії”, котрі знають, як ухилитися від сплати податків. “У їхньому арсеналі – різноманітні прийоми: від подвійної бухгалтерії до реєстрації фірм в офшорних зонах”, – пояснив Молінеро в розмові з DW.
“До неплатників належать також багато дрібних і середніх підприємців”, – зазначив експерт. Вони наймають працівників без оформлення контракту, що дозволяє “приховати справжні обсяги діяльності”, подають до податкової інспекції фальшиві документи про нібито фінансове неблагополуччя або витрати на ремонт та купівлю обладнання, що дає можливість не платити податки або скоротити оподатковувану суму.
Громадське занепокоєння
Нинішня кампанія по боротьбі з несплатою податків почалася 2 квітня. Вона збіглася з “податковим сезоном”, який триватиме до 30 червня, часом, коли іспанці зобов’язані подати декларацію про доходи за попередній рік. “Цього року уряд розраховує на особливу ефективність кампанії, – розповів DW професор Мадридського університету політолог Ернандо Гомес Мартінес. – По-перше, через необхідність поліпшити ситуацію з бюджетним дефіцитом, по-друге, у зв’язку з посиленням боротьби з неплатниками податків у інших країнах ЄС, у тому числі ФРН”.
Третя причина, за словами дослідника, – “зростання громадського занепокоєння”. Воно викликане, зокрема, нещодавніми викриттями в Іспанії відомих у країні людей, що приховували свої капітали за кордоном. Йдеться, наприклад, про баронесу фон Тіссен, власницю найбільшої приватної картинної галереї, гроші якої – 10 мільйонів євро – на початку квітня було виявлено на островах Кука, або про фінансиста Луїса Барсенаса. Він приховав від фіскальних органів 2,5 мільйона євро в одному з швейцарських банків. Про це стало відомо в березні. За результатами квітневого опитування громадської думки, проведеного Державним центром соціологічних досліджень на тему “Що найбільше хвилює іспанців”, “несплата податків” посіла друге місце після “безробіття”.
Злочин і кара
“Відповідальність за податкові порушення були посилена в Іспанії ще перед початком нинішньої кампанії”, – нагадав DW політолог Гомес Мартінес. Досі особам, викритим у несплаті податків на суму в 120 тисяч євро і більше, нерідко вдавалося відбутися штрафом. А адже саме з цієї цифри несплата податків в Іспанії кваліфікується як злочин, а не адміністративне порушення. Тепер їх чекає тюремне ув’язнення терміном до 5 років. Збільшено штрафи і для тих, хто не платить податків на суму, меншу 120 тисяч євро. Їм не тільки доведеться заплатити ці гроші в казну, але і виплатити штраф, що дорівнює не 50 відсоткам, як раніше, а 100 відсоткам суми, недоотриманої у свій час державою у вигляді податку.
За запевненням фінінспектора Молінеро, зараз розроблено нові методи боротьби з неплатниками. Наприклад, відтепер податківці будуть користуватися даними енергетичних компаній. Інспекції будуть надсилатися на підприємства, які заявляють про кризовий стан свого бізнесу і про відсутність прибутку, але зберігають, судячи зі споживаної енергії, колишній обсяг виробництва. Одночасно будуть контролюватися банківські рахунки неплатників і їхні великі покупки.
Разом з тим, на думку співрозмовників DW, нинішній “хрестовий похід” проти неплатників податків “може і не принести бажаних результатів”. Причина – брак чиновників. “В Іспанії, – пояснив Гомес Мартінес, – на одного фінансового інспектора припадає майже 2 тисячі громадян. В інших країнах ЄС неплатників менше, а податківців – значно більше”.
Віктор Черецький
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас