Регіонал запропонував спростити списання прострочених заборгованостей проблемних позичальників банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Регіонал запропонував спростити списання прострочених заборгованостей проблемних позичальників банків

Кредит&Депозит
870
У Верховній Раді України (ВР) зареєстрований проект закону № 2865, ініційований народним депутатом від Партії регіонів Олегом Царьовим, яким пропонується в сумі для розрахунку податку на доходи фізичних осіб не враховувати відсотки, комісії та штрафи, нараховані платнику на суму боргу по кредиту. Текст проекту закону опублікований на офіційному сайті ВР.
Законопроектом пропонується переглянути правила оподаткування доходу, отриманого фізособою “як додаткове благо”. Йдеться про списання банком безнадійної заборгованості за кредитом – чинне законодавство передбачає при її списанні сплату податку на доходи фізосіб (ПДФО) у розмірі 15%. Податком обкладається не тільки сума основного боргу і відсотки по ньому, але і нараховані кредитором комісії і штрафи. Пропонується звільнити від оподаткування штрафні санкції і не включати їх в основну суму заборгованості для цілей оподаткування. Під ПДФО підпадатимуть тільки основні борги по кредиту, анульовані фінансовими установами за їхніми самостійними рішеннями.
У пояснювальній записці до документа йдеться, що це дозволить скоротити ризики банківської системи та уникнути формування нової заборгованості платника. “За кілька років сума пені та штрафів може в багато разів перевищити суму основного боргу. Існує ймовірність, що громадянин сплатить податків більше, ніж становить сума отриманого кредиту”, – вказано в документі.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас