Китай опускає світ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай опускає світ

Казна та Політика
3699
Зростання ВВП Китаю несподівано сповільнилося і виявилося нижчим за прогнози аналітиків. Одночасно Світовий банк знизив прогноз збільшення ВВП країни за підсумками року до 8,3%. Стан економіки Китаю, перегрівання від буму кредитування, у поєднанні з європейською борговою кризою та тривалим відновленням у США може серйозно погіршити прогноз розвитку світової економіки і глобальних інвестицій.
Темпи зростання ВВП Китаю в першому кварталі в річному вирахуванні несподівано скоротилися до 7,7%, йдеться в повідомленні Національного бюро статистики. Китайська влада називає зростання «стабільним», і підкреслює, що показники не можна назвати низькими, в порівнянні з результатами інших країн. Але цифри виявилися нижчими, ніж очікували аналітики. Опитані агентством Bloomberg експерти прогнозували в середньому зростання на 8%. У четвертому кварталі 2012 року економіка країни зросла на 7,9%.
Очищене від сезонних коливань зростання ВВП, порівняно з попереднім кварталом, склало 1,6%.
Скорочення темпів проходило в кінці кварталу. Промислове виробництво в березні зросло на 8,9%, що набагато нижче від очікуваних 10,1% і лютневих 9,9%. Інвестиції в засоби виробництва в березні збільшилися на 20,9% в річному вирахуванні, хоча прогнозувалося зростання на 21,3% після лютневих 21,2%. Економіст Societe Generale Яо Вей називає «великим сюрпризом» низькі інвестиції в засоби виробництва, особливо на тлі значного розширення кредитного сектора. «Наступний підйом у кредитуванні тепер, ймовірно, станеться ближче до кінця року», – вважає Вей (цитата за Bloomberg).
Позитивну динаміку в першому кварталі демонструвала торгівля. Зростання роздрібних продажів прискорилося з лютневих 12,3% до 12,6% і збіглося із середнім прогнозом.
Ринок житла показує стійкість – у порівнянні з січнем-березнем 2012 року продажі виросли на 63,1%. Але, як відзначають аналітики, це може бути разовим ефектом урядової програми з боротьби зі спекуляціями на ринку, що викликала зростання попиту.
Ще до виходу офіційної статистики Світовий банк знизив прогноз щодо ВВП Китаю в 2013 році з 8,4% до 8,3%.
«Падіння в першому кварталі дуже значне, – резюмує економіст JP Morgan Чжу Хайбін газеті The Wall Street Journal. – Слабкі дані щодо широкого спектру внутрішніх показників». «Ми бачили високі темпи зростання кредитування, але гроші не пішли в реальний сектор, – продовжує Чжу. – Це турбує нас. Це викликає заклопотаність з приводу фінансової стабільності».
Влада Китаю навряд чи піде на монетарне стимулювання, вважають аналітики. «Ми не думаємо, що буде ослаблення грошово-кредитної політики», – говорить економіст UBS Ван Тао, цитата за Bloomberg, оскільки зростання кредитування було «дуже швидким», а відсоткові ставки низькі.
За даними Світового банку, в 2012 році обсяг держборгу Китаю досяг 22,2% ВВП, а корпоративного боргу нефінансового сектора – 126,4% ВВП (проти 113,6% у 2007 році). Домогосподарства наростили борги до 29,2% ВВП, що на 10 відсоткових пунктів перевищує показник п’ятирічної давнини.
Уповільнення зростання ВВП в Китаї, що додалося до європейської боргової кризи і тривалого відновлення економіки США, може серйозно погіршити прогноз розвитку світової економіки і глобальних інвестицій.
Фондові індекси Азіатсько-тихоокеанського регіону в понеділок знижуються. Південнокорейський Kospi опустився на 0,6%, китайський Shanghai Сomposite – на 0,9%, австралійський S&P/ASX 200 – на 1,3%, японський Nikkei 225 – на 1,5%, гонконгський Hang Seng – на 1,6%. Зведений MSCI Asia Pacific Index скоротився на 1%, на одну акцію, що дорожчає, припадає чотири, що дешевшають.
Катерина Меремінська
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас