Іноземні інвестори вважають Україну надійним позичальником — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іноземні інвестори вважають Україну надійним позичальником

Кредит&Депозит
631
Зниження відсоткових ставок при розміщенні українських євробондів свідчить про те, що інвестори вважають нашу країну досить надійним позичальником.
У той же час значні обсяги залучення валюти на зовнішніх ринках знімають гостроту питання про відновлення співпраці з Міжнародним валютним фондом, що дає додаткові гарантії стабільності курсу гривні.
Про це розповіли експерти, коментуючи розміщення 10-річних єврооблігацій на суму $1,25 млрд. з дохідністю 7,5%.
До цього Україна розміщувала євробонди на початку лютого на $1 млрд під 7,625% річних, а в листопаді 2012 року євробонди на суму $1,25 млрд були розміщені під 7,8% річних. Таким чином, менш ніж за півріччя ставки запозичень для України знизилися на 0,3%.
«Позитивно позначилося те, що ми справно платимо за всіма боргами. Без затримок Україна погашає зовнішні та внутрішні позики, єврооблігації, кредити МВФ, своєчасно оплачує російський газ. Відповідно, ми як платники досить стабільні», – прокоментував такі результати Микола Івченко, керівник інформаційно-аналітичного центру «Forex Club». Він також зазначив, що літо буде ще більш сприятливим для розміщення українських єврооблігацій, оскільки ставки будуть знижуватися на тлі поступової стабілізації ситуації в Євросоюзі.
Олена Білан, головний економіст інвестиційної компанії «Dragon Capital», зазначає, що останнє розміщення єврооблігацій повністю забезпечило потреби уряду у валюті для майбутніх виплат за боргами перед Міжнародним валютним фондом. «Дохідність вчорашнього розміщення була на 12,5 б.п. нижчою, ніж дохідність аналогічних єврооблігацій, випущених 4 лютого, що свідчить про збереження високого апетиту інвесторів до українського кредитного ризику. Враховуючи, що вихід уряду на ринок проводився безпосередньо перед планованим від’їздом місії МВФ, не виключено, що очікування прогресу в переговорах з Фондом також сприяли успішності розміщення», – впевнена вона.
У той же час експерти відзначають, що значні запаси валюти, які створив уряд за допомогою розміщення єврооблігацій (з початку року загальна сума запозичень склала $4,7 млрд) дають уряду більше поле для маневру в переговорах з МВФ. Зараз відсутність кредитів з його боку не несе для української економіки та фінансової системи жодних ризиків. У той же час Івченко зазначив, що у разі відсутності програми співпраці між урядом і Фондом, або його різкої критики на адресу нашої країни, інвестори і кредитори від України не відвернуться: «Є категорія «сценарних інвесторів», які довіряють Україні, не особливо враховуючи позицію МВФ. Все-таки ми справно погашаємо всі борги».
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас