Верховний суд може зупинити "стрижку депозитів" на Кіпрі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Верховний суд може зупинити "стрижку депозитів" на Кіпрі

Кредит&Депозит
1159
Верховний суд Кіпру вирішить, чи дозволяє конституція Кіпру забрати кошти з рахунків у Bank of Cyprus і Laiki без справедливої компенсації, погодженої з клієнтами банку або призначеної судом, сказано в листі, який розсилає кіпрський адвокат Стеліос Амеріканос.
Верховний суд Кіпру не тільки розглядає апеляції на рішення окружних судів (їх чотири), але і перевіряє закони на відповідність конституції.
Списання коштів на користь банків – результат домовленості Кіпру з трійкою кредиторів – ЄС, Європейським ЦБ і МВФ. Схваливши цей крок, Кіпр отримав у кредит 10 млрд євро і врятувався від дефолту. Але для клієнтів Bank of Cyprus це означає вилучення до 60% коштів з рахунків понад 100 тисяч євро і тільки 22,5% з них будуть переведені в акції банку класу А, що дозволяють отримувати дивіденди і голосувати, випливає з роз’яснень ЦБ Кіпру.
Решту коштів переведуть в папери нижчих класів. Клієнти Lаiki поки втрачають всі понад 100 тисяч євро.
За словами Амеріканоса, окружний суд Нікосії ще 29 березня виніс проміжну судову заборону на вилучення коштів з депозиту його клієнта в Bank of Cyprus. Заборона адресована Діносу Хрістофідісу, спеціальному керуючому банку, і ЦБ Кіпру. Заборона діє, поки компетентний суд не визначить справедливу компенсацію або не винесе іншого наказу.
Суд погодився, що дії влади не відповідають конституції Кіпру і першому протоколу до Європейської конвенції з прав людини (відчуження власності без справедливої компенсації заборонено).
З визначення верховного суду випливає, що до розгляду ним питання конституційності заходів уряду будь-який вплив на рахунки має бути призупинено.
Примусовий обмін грошей на нічого не варті акції, звичайно, порушення прав, але він санкціонований законом “Про оздоровлення кредитних та інших інститутів”, зауважує партнер Paragon Advice Group Олександр Захаров.
Багато кіпрських адвокатів вже відкрили новий бізнес зі звернення до судів за захистом прав вкладників та витребуванням справедливої компенсації, зауважує він, але для клієнтів це безперспективний шлях.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас