МВФ виділить на допомогу Кіпру у розмірі 1 млрд євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ виділить на допомогу Кіпру у розмірі 1 млрд євро

Кредит&Депозит
286
Внесок Міжнародного валютного фонду (МВФ) в програму допомоги Кіпру складе 1 млрд євро, йдеться в заяві керуючого директора МВФ Крістін Лагард.
МВФ досяг угоди з кіпрською владою щодо економічної програми, яка буде підтримана фондом, Євросоюзом і Європейським центральним банком (ЄЦБ). Сукупний пакет фінансової допомоги обсягом 10 млрд євро покликаний допомогти Кіпру в покритті потреб у фінансуванні, в тому числі для обслуговування держборгу, в той час як країна буде реалізовувати заходи, необхідні для відновлення здоров’я її економіки та отримання доступу до міжнародних ринків капіталу”, – зазначається в заяві К.Лагард, поширеній МВФ.
Внесок МВФ в цю програму буде полягати в наданні Кіпру трирічного кредиту на суму близько 1 млрд євро, заявила К.Лагард, відзначивши, що чекає схвалення досягнутих домовленостей виконавчою радою МВФ на початку травня.
“Кіпрська влада висунула амбітний, багаторічний план реформ, покликаний вирішити економічні проблеми, з якими стикається країна. Цілями цього плану є стабілізація фінансової системи, досягнення бюджетної стійкості та підтримка відновлення економічної активності”, – йдеться в заяві.
К.Лагард відзначила, що програма допомоги Кіпру будується на певних кроках, прийнятих останнім часом.
По-перше, проблеми двох найбільших банків країни вирішуються за допомогою підходу, який дозволяє уникнути збільшення навантаження на платників податків, при цьому, застраховані депозити, на частку яких припадає понад 95% загального обсягу депозитів у двох найбільших банках, залишаються повністю захищеними.
По-друге, на 2013-2015 рр. заплановані серйозні заходи бюджетної консолідації, частина з яких включена до бюджету на цей рік, що говорить про обмежену необхідність введення додаткових заходів бюджетної економії в короткостроковій перспективі.
По-третє, уряд Кіпру вже здійснив низку серйозних реформ в механізмі індексації зарплат держслужбовців, а також вжив важливих кроків в плані поліпшення довгострокової життєздатності пенсійної системи.
“Вже вжиті заходи привели до істотного скорочення розміру банківської системи Кіпру відносно ВВП, а також реструктуризації та рекапіталізації одного з банків. В майбутньому наші зусилля будуть фокусуватися на завершенні процесу рекапіталізації фінансового сектору, поступовому відновленні нормальних фінансових потоків і сприянні реструктуризації “поганих” банківських кредитів”, – заявила К.Лагард.
“Другою важливою частиною програми допомоги Кіпру є проведення бюджетної консолідації. На додачу до вже реалізованих заходів бюджетної економії, обсяг яких складе 5% ВВП, за період дії програми планується здійснити додаткові заходи (об’ємом ще близько 2% ВВП), у тому числі, за рахунок підвищення корпоративного податку з 10% до 12,5%, а також ставки податку з відсоткового доходу – з 15% до 30%”, – йдеться в заяві голови МВФ.
Для досягнення цільового показника профіциту бюджету 4% ВВП до 2018 року, Кіпру необхідно реалізувати додаткові заходи скорочення витрат і збільшення податків в обсязі близько 4,5% ВВП, зазначила вона.
Заходи бюджетної економії, позначені в програмі, доповнюються важливими структурними реформами, покликаними поліпшити продуктивність в держсекторі, додала К.Лагард.
“Узгоджена програма допомоги є складною і вимагає величезних зусиль від населення Кіпру. Ми впевнені, що вона являє собою надійне рішення для подолання проблем країни і забезпечує шлях до відновлення економіки. МВФ і його європейські партнери продовжать підтримувати зусилля, що вживаються Кіпром”, – заявила К. Лагард.
Представники уряду Кіпру провели переговори з місією МВФ, Єврокомісії і Європейського центрального банку (ЄЦБ) 2-3 квітня в рамках підготовки до засідання Єврогрупи, яке відбудеться 4 квітня.
У спільній заяві заступника голови Єврокомісії Оллі Рена і К.Лагард за підсумками цих переговорів зазначається, що перед Кіпром стоять серйозні проблеми, і ЄК з МВФ готові підтримувати країну у відновленні фінансової стабільності, стійкості її бюджету та поверненні до зростання.
Як повідомлялося раніше, 16 березня Євросоюз оголосив про готовність надати Кіпру допомогу у розмірі 10 млрд євро за умови разового збору з вкладників банків: депозити розміром більше 100 тис. євро повинні були оподатковуватися 9,9%, менші суми – за ставкою 6,75%.
Однак цей план викликав протести населення країни і був відкинутий парламентом.
25 березня міністри фінансів 17 країн єврозони підписали нову угоду, яка забезпечить виділення Кіпру допомоги, але при цьому загрожує великим вкладникам двох найбільших банків країни значними втратами.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас