Кіпрська криза не вплине на курс гривні, - банкіри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кіпрська криза не вплине на курс гривні, - банкіри

Валюта
1124
Курс гривні уникне впливу кіпрської кризи, але довіра до банків може опинитися під тиском, вважають банкіри, опитані агентством “Інтерфакс-Україна”.
“На курс гривні це ніяк не вплине. Безумовно, такий крок кіпрської влади є найгіршою ілюстрацією до ступеня надійності і схоронності заощаджень в банках в цілому”, – сказав перший заступник голови правління Промінвестбанку В’ячеслав Юткін.
За його оцінкою, разове введення податку на депозити на Кіпрі не призведе до відтоку депозитів з українських банків: занадто малий перелік інструментів для збереження заощаджень, і альтернативи депозитам практично не існує.
Аналогічної точки зору дотримується і директор казначейства і фінансових інститутів банку “Надра” Тарас Кияк.
“В Україні існує безліч інших факторів, які можуть вплинути на курс гривні, – макроекономічні, політичні, сезонні і т. д. Введення разового податку на депозити на Кіпрі в коротко- і середньостроковій перспективі до їх числа не входить”, – сказав він.
За оцінкою експертів, ситуація на Кіпрі не матиме прямого впливу і на економіку України.
“Ми не очікуємо відтоку іноземних інвестицій з України і не припускаємо, що буде приплив \ коштів в Україну. Що стосується повернення коштів українського походження, то більш імовірно, що їх просто переведуть в інші офшори або, наприклад, у Швейцарію”, – сказав Т. Кияк.
В.Юткін вважає, що ситуація на Кіпрі не призведе до відтоку інвестицій з банківського сектора.
“У періоди адаптації до таких нововведень серйозні інвестори, швидше за все, утримаються від різких рухів”, – сказав він.
При цьому він зазначив, що частина коштів українського походження з кіпрських банків повернеться в Україну у вигляді інвестицій, що загалом сприятливо відіб’ється на українській економіці.
“У відсотковому співвідношенні це може бути 10-15%, у грошовому – $8-10 млрд”, – уточнив він.
Голова правління Першого українського міжнародного банку Сергій Черненко вважає, що Україна не стане ухвалювати таке податкове рішення.
“Введення такого податку… може підштовхнути систему до нового витка кризи гривневої ліквідності, який ми спостерігали в минулому році напередодні виборів, коли населення масово забирало депозити з банків. У результаті кошти повернулися в систему, але банкам довелося запропонувати вкладникам “премію” у вигляді найвищих у Європі відсотків за вкладами. Все це мало негативні наслідки для економіки”, – сказав банкір.
Старший радник Альфа-Банку (Україна) Роман Шпек дотримується аналогічної точки зору.
“Це було б в явній формі антисоціальне рішення, яке не може бути підтримано жодною політичною силою країни. На відміну від Кіпру, ситуація в банківській системі України є стабільною. Українські банки успішно виконують свої зовнішні та внутрішні зобов’язання і не потребують для цього підтримки держави у форматі подібних непопулярних рішень”, – сказав він.
Експерт вважає, що кіпрська криза не вплине на поведінку вкладників в Україні.
“Ми не очікуємо відтоку депозитів з українських банків”, – сказав він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас