Іспанські парламентарі дали "добро" боротьбі з корупцією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іспанські парламентарі дали "добро" боротьбі з корупцією

968
Парламент Іспанії ухвалив так званий “Антикорупційний пакт”. Його мета – допомогти в боротьбі з корупцією і повернути довіру народу до державних і громадських структур.
План боротьби з корупцією, представлений іспанським урядом, 26 лютого отримав схвалення більшості політичних партій, що входять в парламент. Підписавши “Антикорупційний пакт”, вони обіцяли підтримати владу у всіх їхніх починаннях у боротьбі з нецільовим використанням державних фондів.
Урядовий план передбачає посилення заходів контролю за посадовими особами та всіма організаціями, які користуються коштами з бюджету. Він, на думку парламенту, повинен бути впроваджений в найкоротші терміни, незважаючи на те, що для цього доведеться ухвалити і нові закони, і перебудувати роботу органів держконтролю.
Навіщо знадобився “Антикорупційний пакт”
“Іспанію постійно розбурхують корупційні скандали, – заявив у розмові з DW Ігнасіо Рольдан, співробітник Центру політичних досліджень правлячої Народної партії FAES. За його словами, мова йде не тільки про зловживання посадових осіб – “від міністрів до селищних мерів”, але і про корупцію на рівні партій, профспілок та громадських організацій, що користуються державними субсидіями. Не уникли скандалів ні королівська сім’я, ні поліція, ні армія. “Іспанці, за даними лютневого опитування громадської думки, вважають корупцію другою, після безробіття, проблемою країни”, – підкреслив представник FAES.
Цю думку поділяє і оглядач приватного телеканалу Intereconomia Хесус Рівас. Нескінченні викриття, про які щодня повідомляють ЗМІ, створили, на його думку, образ країни, де “з держскарбниці крадуть всі, у кого є така можливість”. Особливо болісно такий імідж позначається на настроях населення в період кризи і масового безробіття, що переживає Іспанія. “Люди втрачають довіру до держави. У подібній атмосфері країні загрожує соціальний вибух, набирають силу різного роду рухи анархістського плану”, – зазначив журналіст.
Нагальні завдання
У свою чергу Ігнасіо Рольдан, коментуючи рішення парламенту, звернув увагу на те, що воно “передбачає посилення законодавчої бази, спрямованої на боротьбу з корупцією”. Особливий закон повинен торкнутися фінансової діяльності партій. Їх зобов’яжуть щорічно представляти в Рахункову палату звіти про витрачання коштів, одержуваних як від держави, так і як пожертвування від приватних осіб. Регулярно звітувати повинні будуть всі профспілкові та громадські організації, які отримують субсидії.
Парламент схвалив також урядовий проект “Статусу високопоставлених держслужбовців”. У відповідності з ним, вони повинні будуть щорічно подавати декларацію про доходи та майно. Подати декларацію ці особи повинні і після закінчення терміну перебування на своєму посту – вона дозволить виявити, чи жили вони на зарплату, чи мали додаткові джерела доходів. Одночасно уряду рекомендовано переглянути в бік скорочення зарплату вищого управлінського апарату. “Не уникне декларації і голова держави – король Хуан Карлос”, – підкреслив представник FAES.
Орган контролю
“Антикорупційний пакт” передбачає посилення кримінальної відповідальності осіб, викритих у корупції, а також реформу Рахункової палати, яка повинна отримати більше повноважень як ключовий контрольно-ревізійний орган. Окремий закон – на нього звернув увагу журналіст Хесус Рівас – “повинен поставити заслін протекціонізму при призначенні чиновників”. Всі вони повинні прийматися на роботу за конкурсом. Цей же закон буде перешкоджати проникненню в адміністративні структури осіб, раніше засуджених за корупцію.
“Боротьба з корупцією традиційно вважається важкою і навіть безнадійною справою, – зазначив Рівас. – Проте в даному випадку “дає надію те, що ця боротьба підтримується практично всіма політичними силами країни – як на державному рівні, так і на регіональному”. Адже до “пакту” з ентузіазмом підключилися навіть регіональні партії Каталонії і Країни Басків, які “в силу своїх опозиційних настроїв, як правило, не підтримують ініціативи центральної влади”.
Віктор Черецький
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас