Сумнівний аграрій: Податкова вимагає від «Мікоген Україна» повернути 18 млн гривень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сумнівний аграрій: Податкова вимагає від «Мікоген Україна» повернути 18 млн гривень

3756
«Мікоген Україна», що займає 40% ринку компосту для вирощування печериць, повинен повернути державі 18 млн гривень. Більше 90% з цієї суми – нараховані податкові пільги за 2011-2012 роки. У Податковій вирішили, що пільги нараховані помилково.
Як розповів Forbes співзасновник компанії, генеральний директор «Мікоген Україна» Мирослав Загорський, тернопільська Податкова відмовилися визнати компанію сільгоспвиробником, що нівелювало всі передбачені цим статусом пільги. «Штрафи нараховані не тільки за 2012 рік, але і за 2011-й, хоча за цей період компанія пройшла перевірку. Всього постановили виплатити отримані пільги за сім кварталів, тому сума виявилася такою значною», – пояснює він.
Із загальної суми претензій на 18 млн гривень, 16,5 млн гривень – це пільга з ПДВ. Крім цього, у податківців викликала сумніви процедура нарахування дивідендів іноземним акціонерам компанії. «Але на фоні першої суми це вже дрібниці», – говорить Загорський.
Цінний ПДВ
Українські сільгоспвиробники звільнені від сплати ПДВ, нарахованого на вартість поставлених сільгосптоварів. Це – одна з найефективніших і великовагових пільг в українському АПК. У масштабах країни вона дозволяє аграріям акумулювати 13-14 млрд гривень щорічно.
Сільськогосподарським вважається підприємство, основною діяльністю якого є постачання вироблених ним сільгосптоварів (послуг) на власних або орендованих виробничих потужностях і/або на давальницьких умовах. Обов’язкова умова – питома вага вартості сільгосптоварів (послуг) повинна становити не менше 75% вартості всіх товарів/послуг, поставлених протягом попередніх 12 звітних податкових періодів.
Логіка податківців проста: компост – це суміш подрібненої соломи з додаванням курячого посліду і гіпсу, і виробництво цієї субстанції важко віднести до АПК. У свою чергу компанія заявляє, що виробництво компосту – це складова частина технологічного процесу виробництва грибів, і таким чином, її аграрний статус не викликає сумнівів. «Ми подали апеляцію на дії Податкової. Але замість судового розгляду отримали маски-шоу», – констатує Загорський.
21 лютого податківці провели виїмку документів на підприємстві – всього понад 5000 документів, в тому числі і звітність за більш ранні періоди. Керівництво «Мікоген» звернулося по допомогу до консульства Польщі. Реакції дипломатів поки не було.
За даними Загорського, іншим виробникам міцелію в Україні Податкова поки ще не пред’являла сумнівів у їх аграрному статусі. «Така вибірковість сама по собі насторожує», – підкреслює він.
Як зазначають юристи, сільгосппідприємство може використовувати пільги з ПДВ як суб’єкт спеціального режиму оподаткування тільки з відома податкових органів – за наявності відповідного свідоцтва, виданого податківцями. «Оскільки до останнього часу ТОВ «Мікоген Україна» знаходилося на такому режимі, це означає, що таке свідоцтво йому було видано», – пояснює Ганна Яренко, юрист AstapovLawyers ILG.
У Тернопільській податковій міліції не коментують хід перевірок. «До нас вже зверталися з цим питанням, але поки відомство утримується від коментарів», – повідомив Михайло Монастирський, начальник підрозділу зі взаємодії зі ЗМІ податкової міліції ДПС у Тернопільській області.
Це вже друга гучна справа тернопільських податківців за останні півтора місяці – 17 січня співробітники Податкової служби провели обшуки і виїмку документів в офісах і на підприємствах агрохолдингу «Мрія» Івана Гути. Компанію звинуватили в ухилянні від сплати ПДВ, податку на прибуток та штрафів на загальну суму 15 млн гривень.
Нерівний бій
Як показує українська практика, шанси бізнесу виграти справу у податкових органів невеликі. Як повідомляв Forbes, з 86 тисяч податкових спорів, за якими в минулому році були винесені судові рішення, в 88% випадків перемога залишилася за податківцями.
Суми претензій до «Мікоген Україна» співставні з найбільшими відшкодуваннями, виплаченими київськими компаніями торік. Наприклад, найбільшу суму по Києву в 2012 році за підсумками судових розглядів з Податковою виплатила компанія B&H – 23,6 млн гривень.
«Мікоген» навряд чи зможе вчинити так само і залишитися на плаву. Акумулювати таку суму компанія не зможе, впевнений Загорський – штраф заблокує роботу підприємства. «18 млн гривень – це абсолютно непід’ємно», – запевняє голова компанії.
Ганна Яренко з AstapovLawyers нагадує, що за аналізований період податкове законодавство, в частині спеціального режиму оподаткування, не змінювалося. «У зв’язку з цим можна припустити, що останні дії Податкової щодо сільгоспвиробників обумовлені бажанням поповнити бюджет», – резюмує вона.
Ганна Ковальчук
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас