На темному боці Інтернету — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На темному боці Інтернету

Кримінал
4801
В Україні кіберзлочинність робить поки перші, але все більш небезпечні для громадян і держави кроки. За даними керівника Форуму безпеки розрахунків і операцій з платіжними картами Олесі Данильченко, за 2012 р. було виявлено 80 пристроїв або слідів від встановлення пристроїв, що дозволяють шахраям зчитувати дані з банківської карти (роком раніше – 45). А кількість випадків шахрайства при розрахунках в Інтернеті в порівнянні з 2011 роком збільшилася в три рази. У країні створена міжбанківська система обміну інформацією про шахрайства з платіжними картами, що працює в режимі реального часу (Exchange-online). Але цього, мабуть, недостатньо. На бій з кіберзлочинністю вийшли наші найдосвідченіші сищики.
Нещодавно з журналістами зустрічалося керівництво відповідного управління в центральному апараті правоохоронного відомства. Наведені цифри вражають. Вже в цьому році зафіксовано 23 випадки несанкціонованого списання коштів (12,5 мільйона гривень) з рахунків підприємств у результаті втручання в роботу систем віддаленого обслуговування клієнтів. Кіберміліції, що тісно співпрацює з Держфінмоніторингом та банками, вдалося розкрити 15 злочинів та повернути власникам майже 9,2 мільйона гривень.
Особливо пишаються хакери в погонах своєю останньою, що завершилася буквально днями, операцією проти організованої групи, що спеціалізувалася на крадіжках з банківських карток, на яких акумулювалися пожертви на лікування тяжко хворих дітей. Злочинна й нелюдська схема починалася з пошуку оголошень з закликами про допомогу, що розміщуються в ЗМІ. Дізнавшись з цих оголошень номери банківських рахунків, злочинці реєструвалися в електронній системі віддаленого управління банківськими рахунками від імені людей, яким потрібна допомога. А після цього по телефону дізнавалися у довірливих батьків дані їхнього карткового рахунку, включаючи і ПІН-код картки.
«Викласти в Інтернеті свої дані – прізвище, ім’я по батькові, номери банківської картки та телефону – і цього достатньо, щоб злочинець оволодів вашими грошима, – розповідає начальник управління по боротьбі з кіберзлочинністю Максим Литвинов і продовжує: – далі він отримує можливість керувати цим рахунком, ініціює платежі і навіть може отримати кредит на справжнього власника картки». Оперативник попереджає: щоб такого не сталося, ні в якому разі не можна «прив’язувати сім-карту, про яку публічно сповіщається в мережі, до номера рахунку, про який також публічно повідомляється».
Злочинці постійно вдосконалюють і мало не щодня запускають нові схеми, нові віруси, погнатися за якими правоохоронцям дуже складно. Начальник нарікає, зокрема, на нестачу техніки і на те, що потерпілі часто не поспішають повідомляти про злочин в міліцію. Литвинов пояснює, що такий злочин легко приховати від правоохоронців, якщо розірвати ланцюжок транзакцій, ліквідувавши навіть і сліди від якоїсь її частини в Інтернеті.
На прохання «Дня» Литвинов розповідає також про злочини в процесі електронної торгівлі. Левова їх частка припадає на створення фіктивних магазинів з тими ж назвами, що й у тих, які діють на законних підставах і не займаються шахрайством. А шахраї беруть передоплату за товари і на цьому спілкування з покупцями закінчується. За словами Литвинова, трудність тут у тому, що всі такі шахрайські майданчики розміщуються за межами України. «Але рано чи пізно, – запевняє міліціонер, – злочинцям доводиться нести відповідальність».
Чи сприяє боротьбі з кіберзлочинністю новий закон про торгівлю, який готується до прийняття в українському парламенті? У цьому питанні Литвинов, мабуть, не дуже обізнаний. Він шкодує, що такі документи не надходять до МВС на узгодження і тому в них не можна внести положення, які б перешкоджали злочинам. «Це погано, – сказав Литвинов, – тому що відсутність системної роботи над законами, особливо, що стосується кримінології, негативно позначається на нашій подальшій роботі».
Правоохоронці не скупляться на поради. На їхню думку, навіть найбільш сильно захищена банківська сфера має слабкі місця, через які злочинці можуть добиватися своєї мети. Найбільш уразливим є комп’ютер, наприклад, бухгалтера, який використовує його також і для пошуку інформації в Інтернеті. При цьому користувач може зайти на якийсь сайт, заражений вірусами. Тому одна з головних порад: використовувати ліцензійне програмне забезпечення. «Це не панацея, – зазначає Литвинов, – але бувають випадки, коли, наприклад, бухгалтер, який працює з неліцензійним ПЗ, сам ризикує потрапити під статтю, коли звертається за допомогою в міліцію. Адже доведеться відповідати вже за інший злочин, пов’язаний з порушенням законодавства про інтелектуальну власність».
В результаті, говорить начальник управління, про багато злочинів нам просто не повідомляють, вони стають латентними, а злочинці залишаються безкарними. «Не панацея і ліцензійні антивірусні програми, але часто саме вони, за умови постійного поновлення, допомагають протистояти зараженню комп’ютерів», – упевнений Литвинов. Він також попереджає про таке ноу-хау злочинців, як «соціальний інжиніринг». Представившись, скажімо, працівником банку або соціальної служби (бувають і інші легенди), шахраї легко отримують всі особисті дані людини, включаючи пароль і контрольне слово банківської карти. «Якщо ви потім схаменетеся і зрозумієте, що наговорили зайвого, – радить фахівець, – негайно телефонуйте в кол-центр банку. Не лінуйтеся складати пароль з великої кількості знаків (не менше восьми), а також часто його міняти. Не забувайте, закінчуючи роботу на комп’ютері, натискати кнопку «вихід» у відповідному меню».
Свої поради на тему, як вберегтися від шахрайства, є і у заступника начальника управління Леоніда Тимченка. Він закликає чітко виконувати правила поводження з електронними картами, розроблені банком, і нарікає на те, що їх, як правило, навіть не читають. Оперативник радить записати і завжди мати при собі номер телефону кол-центру банку, не відмовлятися від такої його послуги, як СМС-повідомлення при кожній транзакції або спробі дізнатися суму залишку на рахунку, встановити ліміт зняття грошей з рахунку при використанні карти за кордоном (бувають випадки, коли шахраї не тільки знімають з карти всі гроші, але і беруть кредит). І головна порада від управління по боротьбі з кіберзлочинністю: якщо ви стали жертвою шахраїв, негайно звертайтеся в міліцію. Інакше шахрай встигне замести сліди, і допомогти вам буде дуже складно.
Віталій Княжанський
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас