Влада Росії шукає підтримку за допомогою сталінської ідеології — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Влада Росії шукає підтримку за допомогою сталінської ідеології

3298
У Росії час від часу складається думка, ніби влада веде війну проти власного народу, і як не парадоксально, – за підтримки більшості цього самого народу. При цьому шари суспільства, що підтримують владу, весь час змінюються, – так само, як і вороги.
Гастарбайтери завжди представляли собою в Росії легітимну мету. Немає сумнівів, що так звані корінні жителі ставляться до управління ними з мовчазною згодою, як написав ще Володимир Маяковський: «Брудний вигляд… І взагалі – віспа не щеплена».
«Проблема в тому, що люди приїжджають сюди безконтрольно. Їх потрібно якось депортувати, якщо вони сильно захворіють або вже приїхали хворими. І з цим потрібно боротися» – розповів відповідальний секретар громадської ради федеральної міграційної служби Юрій Московський.
Але якщо за гастарбайтерами полювали завжди, то тепер в ролі гнаних виявилися і багато громадян Росії – ті, хто чимось відрізняються від інших. Часом складається думка, що влада намагається цілеспрямовано викликати роздратування у людей, піднімаючи теми, що розділяють громадян, але при цьому більшість завжди залишається на боці влади.
«Підтримки за рахунок позитиву більше не знайти, доводиться шукати її за рахунок негативу. А що негативно? Навколо вороги, і нам потрібно згуртуватися навколо неважливо якого вождя, щоб він нас захистив – це одна сторона. Друга ж полягає в тому, що у нас всередині країни є ще покидьки, які не дають нам жити добре. Це сталінська ідеологія», – пояснив політолог Дмитро Орєшкін.
Мітинги протесту, що супроводжували третє обрання Володимира Путіна президентом, на сьогодні завершилися, – точно так само, як розвіялася більш ліберальна атмосфера часу правління Дмитра Медведєва. Закони, що виходять з Державної думи, стверджують одне і те ж: заборонити, обмежити, посилити.
За словами правозахисників, репресії в Росії набули найбільшого розмаху після розпаду Радянського Союзу. «Влада агресивно і цинічно намагається порівнювати захист прав людини в Росії зі спробами підірвати суверенітет Росії», – говорить директор європейського і центральноазіатського відділу Human Rights Watch Рейчел Денбер.
Вся риторика і контрзаходи Кремля передбачають, що вуличні протести керуються з-за кордону, а з ворогом треба боротися.
Ні в кого немає монополії або права говорити від імені всього російського суспільства, тим більше – у структур, якими керують або які фінансуються з-за кордону, і це означає, що вони обслуговують чужі інтереси, говорить президент Володимир Путін.
Заборона на усиновлення російських дітей американцями вразила багатьох. Обговорюваний зараз законопроект про заборону гомопропаганди, очевидно, знайде більше прихильників, але і викличе штучну напруженість. Все це, врешті-решт, служить одній меті – відмови від особистої думки.
«Часом навіть доволі гідні люди, ліберально налаштовані незалежно від власної орієнтації, не розуміють, як важливо не допустити появи в наших законах таких з вигляду невеликих, локальних норм, але на підставі яких пізніше почне формуватися вже реальна практика», – говорить директор інституту прав людини Валентин Гефтер.
«Без сумніву, йдеться про тактику, яка окупить себе в середньостроковій перспективі. Більша частина населення Росії проти геїв, значна частина проти безглуздих виступів панк-феміністок і глибоко це переживає. Виходить, що велика частина населення – за владу. У цьому сенсі тактика працює», – каже головний редактор «Полит.ру» Михайло Захаров.
Але при цьому ніхто з тих, хто сьогодні на боці більшості, не може знати, в яку категорію сам він потрапить завтра.
«Потрібно постійно спрямовувати кудись капітал ненависті і негативної консолідації. Зовсім недавно він спрямовувався проти Естонії у зв’язку з Бронзовим солдатом. Тема вичерпала себе, Естонія вистояла, але ж залишилися всі «наші» зі своєю агресивною риторикою і енергетикою. Їх зараз намагаються каналізувати то проти тих, то проти цих. Зараз є Болотна площа, і про Естонію, на щастя, забули», – пояснив Дмитро Орєшкін.
І все ж політика «розділяй і володарюй» дозволила владі надійно забезпечити своє перебування в Кремлі. Для російської людини це не означає нічого доброго, оскільки стабільність в Кремлі не вирішує таких основних проблем, як корупція або стагнуюча економіка».
Крістер Паріс
За матеріалами:
ИноСМИ.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас