Apple втратила iPhone в Бразилії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Apple втратила iPhone в Бразилії

2496
Apple не вдалося зареєструвати права на торгову марку iPhone для смартфонів у Бразилії. Зате місцевий регулятор дозволив компанії виробляти під цим брендом одяг. За сім років до виходу першої моделі смартфона американської корпорації заявку на назву подав бразильський виробник електроніки. Компанія готова розглянути можливість продажу прав на «Iphone», але від Apple пропозицій про викуп поки не надходило.
Бразильські регулятори відхилили прохання американської корпорації Apple зареєструвати права на торгову марку смартфона iPhone в країні, створивши прецедент для дорогого судового розгляду на одному з найбільш динамічних ринків смартфонів, пише The Wall Street Journal.
Бразильське патентне бюро відмовилося задовольнити запит Apple, оскільки місцевий виробник електроніки IGB Eletrônica SA (бренд Gradiente) вже володіє правами на «Iphone».
Представник бразильського Національного інституту промислової власності (National Institute of Industrial Property, INPI) Марсело Чіменто пояснив, що Apple намагається оскаржити це рішення, оскільки Gradiente не використовувала торгову марку близько п’яти років, як цього вимагає місцеве законодавство. Представник Apple відмовився від коментарів.
Відповідно до правил реєстрації товарних знаків в Бразилії, права на назву віддаються тому, хто перший подав заявку, незалежно від того, хто перший почав використовувати торгову марку та чия більш пізнавана.
Gradiente подала заявку на реєстрацію «Iphone» ще в 2000 році – за сім років до того, як Apple випустила першу модель однойменного смартфона. Права на торгову марку бразильська компанія отримала в 2008 році.
Вона має ексклюзивні права на торгову марку до 2018 року за умови, що вона буде використана для реального продукту протягом п’яти років.
Gradiente випустила смартфон під назвою Iphone Neo One в грудні минулого року – за 15 днів до того, як п’ятирічний термін закінчився. Пристрій Iphone Neo One можна придбати через веб-сайт Gradiente, а також в одному з магазинів торговельного центру в Сан-Паулу. Смартфон працює на базі мобільної операційної системи Android від Google і коштує близько $304.
В середу представник Gradiente відмовився коментувати конфлікт з Apple щодо прав на «iphone» і обсяги продажів Iphone Neo One.
Минулого тижня голова ради директорів IGB Eletrônica SA Еугеніо Еміліо Стауб говорив, що компанія готова розглядати можливість продажу торгової марки «iphone»: «Ми відкриті до діалогу будь-коли. Ми не радикали». Втім, пропозицій від Apple з викупу прав на торгову марку на той момент не надходило, пише Bloomberg.
Смартфон iPhone 5 виробництва Apple в Бразилії можна купити починаючи від $1220. Американська корпорація продає пристрої через авторизованих реселерів, салони мобільних операторів та веб-сайт. Компанія також планує відкрити перший власний магазин у Ріо-де-Жанейро. Обсяги продажів смартфонів у Бразилії Apple не розкриває. Але за даними IDC, до 2016 року регіон стане четвертим провідним ринком смартфонів за кількістю відвантажень.
Зараз INPI оцінює доводи Apple, відповідно до яких бразильська компанія могла втратити права на торгову марку: протягом 60 днів Gradiente повинна довести, що використовувала назву у встановлені терміни.
Одночасно INPI видала американської корпорації дозвіл на використання торгової марки по чотирьом іншим категоріям, включаючи розробку програмного забезпечення та одяг.
Якщо протягом 60 днів INPI знову відхилить запит Apple про присудження прав на торгову марку «iphone», в гіршому випадку, корпорації доведеться платити штраф або відрахування на користь правовласника на торгову марку. Другий сценарій може передбачати санкції щодо маркетингу і продажу товару в майбутньому.
Якщо Apple захоче відстоювати права в судовому порядку, то суперечка може затягнутися на декілька років і коштуватиме дуже дорого, попереджають юристи. Apple вже стикалася з аналогічними розглядами. Влітку минулого року американська корпорація уклала мирову угоду з китайською Proview Technology, яка заявляла про права на торгову марку iPad в КНР – у відповідності з договором, Apple виплатила $60 млн на користь Proview, яка вимагала зупинити продажі планшетних комп’ютерів в Китаї.
Анастасія Матвєєва
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас