Чи вдасться домовитися Саакашвілі та Іванішвілі? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи вдасться домовитися Саакашвілі та Іванішвілі?

1054
Владна та опозиційна партії в Грузії відновили переговори про співпрацю. Чи можливе мирне співіснування прихильників Саакашвілі та Іванішвілі, з’ясовувала кореспондент DW.
Представники владного блоку “Грузинська мрія” прем’єр-міністра Бідзіна Іванішвілі й опозиційного “Єдиного національного руху” президента Михаїла Саакашвілі відновили переговори про співпрацю. Приводом для нової спроби встановити правила політичної гри стали зіткнення в Тбілісі 8 лютого між прихильниками двох партій.
Ситуація напружена
У той день глава держави хотів виступити зі щорічним зверненням до нації з будівлі Національної бібліотеки в Тбілісі. Цю промову він планував виголосити в грузинському парламенті в Кутаїсі. Але, за рішенням депутатів із владної більшості, виступ перед законодавцями було відкладено на невизначений термін. Це і стало причиною перенесення виступу Саакашвілі в Тбілісі.
Перед приїздом президента біля будівлі Національної бібліотеки зібралися кілька сотень його супротивників, багато з яких вийшли на свободу по амністії як політичні в’язні. Її ініціатором стала “Грузинська мрія”. Під час акції протесту відбулися зіткнення між колишніми політв’язнями і депутатами з президентської партії. Кілька соратників Саакашвілі постраждали.
Пізніше ввечері президент все ж виступив перед журналістами і представниками дипкорпусу в своїй резиденції, розкритикував владну коаліцію і запропонував опонентам відновити політичний діалог. Прем’єр Іванішвілі теж засудив насильство у будівлі Національної бібліотеки і заявив про готовність почати переговори. Їх першим раундом стала зустріч 11 лютого президента Михайла Саакашвілі зі спікером парламенту Давидом Усупашвілі і лідером парламентської меншості Давидом Бакрадзе.
Конституційна реформа – привід для торгів
Ця зустріч і щоденні консультації представників владної “Грузинської мрії” та опозиційного “Єдиного національного руху” результатів поки не дали. Однак обидві сторони, принаймні, на словах підкреслюють необхідність продовження діалогу. За офіційною версією, на переговорах обговорюються поправки до конституції. Зокрема, “мрійники” хочуть позбавити президента права розпускати уряд і парламент. Глава держави може зробити це через півроку після парламентських, але не пізніше, ніж за шість місяців до президентських виборів, тобто в квітні. Поки у Михайла Саакашвілі є цей важіль тиску на кабінет міністрів Іванішвілі.
Опозиція у свою чергу наполягає на внесенні до конституції поправки про незмінність зовнішньополітичного курсу країни, а саме – інтеграції в ЄС і НАТО. “Націонали” побоюються, що “мрійники” можуть звернути з цього курсу заради нормалізації відносин з Росією. Крім того, Саакашвілі проти повернення парламенту з Кутаїсі в Тбілісі. Ініційований ним свого часу переїзд законодавців зі столиці на захід Грузії важливий, на думку президента, для децентралізації роботи державних органів та регіонального розвитку країни.
Сумніви в успіху переговорів
Експерти, опитані DW, в основному песимістично оцінили шанси на коабітацію, тобто на мирне співіснування президента та прем’єр-міністра, що належать до конкуруючих політичних сил. Перша спроба домовитися була зроблена восени 2012 року одразу після парламентських виборів, які президентська партія програла “Грузинської мрії”. Але вже через два місяці після голосування стало очевидно, що ця спроба провалилася.
Протистояння досягло піку в день виступу президента. Сторони злякалися наслідків подібного роду “розборок” і відчули свою відповідальність за збереження стабільності в країні, впевнений президент Міжнародного центру геополітичних досліджень Тенгіз Тхаладзе.
Директор Міжнародного центру з конфліктів і переговорів Георгій Хуцишвілі, однак, вважає, що опоненти домовитися не зможуть: занадто вже непримиренні їх позиції. “Варто очікувати не на реальну, а ілюзорну коабітацію, коли сторони будуть робити вигляд, що консультуються, на чомусь сходяться. І все це з метою заспокоїти суспільство і міжнародне співтовариство”, – вважає Хуцишвілі.
КОНТЕКСТ
Кабінету Іванішвілі експерти поставили “задовільно”
Грузинські політологи, опитані DW, оцінили перші 100 днів роботи нового уряду в Тбілісі.
Церква і влада в Грузії співпрацюють і конкурують один з одним
Михайло Саакашвілі – сильний слабкий президент
Загострення не уникнути?
Так може тривати до квітня, якщо, звичайно, до цього “Грузинської мрії” не вдасться провести свої поправки до конституції, прогнозує політолог і блогер Гела Васадзе. Є й інша проблема. На думку Васадзе, домовитися без шкоди для репутації навряд чи вийде: “Жодна політична сила не захоче піти на поступки, щоб не показати свою слабкість”.
Загострення не уникнути, вважає Георгій Хуцишвілі. У такому розвитку подій політолог схильний звинувачувати прихильників Саакашвілі: “Він і його партія хочуть викликати агресію і порушення порядку, щоб мати привід заявити про дестабілізацію в країні та відправити уряд у відставку”.
Захід стурбований
Поки не зрозуміло, чим закінчаться переговори з конституційних поправок і чи підключиться до діалогу прем’єр. Але загострення протистояння таборів Саакашвілі і Іванішвілі вже викликало занепокоєння міжнародної спільноти. З відповідними заявами виступили керівники ЄС та депутати Європейського парламенту.
Іванішвілі не слід форсувати зміну конституції і використовувати поправки для загострення протистояння, впевнений Хуцишвілі. Інакше, на його думку, Іванішвілі може втратити кредит довіри, виданий Заходом. Водночас, завершує Тенгіз Тхаладзе, будь-яке протистояння шкодить в першу чергу іміджу країни, а не якоїсь конкретної особистості.
Амалія Оганджанян
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас