Власенко: Пора випускати таблетки для поліпшення пам'яті свідків "Ренатин" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Власенко: Пора випускати таблетки для поліпшення пам'яті свідків "Ренатин"

2139
Захисник Тимошенко розповів «Коментарям» про підступи, які будує йому влада, а також про перспективи євроінтеграції України
– Розкажіть про ситуацію з появою фальшивих заяв, нібито озвучених Вами в ЗМІ про те, що за вами стежать співробітники СБУ, переодягнені мультиплікаційними героями.
- Насправді все очевидно і зрозуміло. Коли немає жодних доказів провини Юлії Тимошенко, влада починає намагатися замінювати юридичні аргументи чимось “побутовим” і брудом. Коли вони зрозуміли, що навіть це не допомагає, то почалась ця нісенітниця з новинами.
Сьогодні було продовження історії, коли зламали пошту прес-секретаря Григорія Немирі Наталії Лисової і нібито від мого імені відправили лист про те, що ми, мовляв «погарячкували»…
– Як іде розслідування трьох кримінальних справ, порушених проти Вас? Як Ви вважаєте, наскільки можливий варіант з появою цих документів у парламенті з метою позбавити Вас депутатської недоторканності?
- Зараз повним ходом йде фальсифікування кримінальних справ. У влади раніше було розуміння, що вона вкине документи в парламент після відкриття сесії. Але парламент заблокований, тому вони чекають. І коли розпочнеться сесія, вони будуть готові одразу піднімати питання про те, щоб на основі цих документів готувати подання про зняття депутатської недоторканності.
Я знаю, що вони вже допитали з десяток свідків. Всі вони підтвердили свідчення моєї колишньої дружини, при цьому посилаючись на мою колишню дружину. Ніхто, звичайно ж, сам нічого не бачив.
– Як Ви оцінюєте шанси керівництва країни на саміті Україна-ЄС, який відбудеться 25 лютого в Брюсселі в контексті судових розглядів за участю Юлії Тимошенко?
- Я вважаю, що Європа послала Україні абсолютно чіткий сигнал, що в питанні цінностей жодної дискусії не буде. Абсолютно чітко визначені критерії. Це вирішення проблеми політв’язнів, здійснення реформ судоустрою, щоб у нас не було таких судів, як сьогодні, а також зміна виборчого законодавства. І дуже важливо, що Європа вперше заговорила про те, що двері в Європу відкриті, але це буде не вічно. Якщо ми не встигнемо підписати угоду про Асоціацію на Вільнюському саміті в листопаді, то, вибачте, наступний шанс у нас може з’явитися в кращому випадку через кілька років.
Ця позиція Євросоюзу свідчить про те, що, на жаль для України, Віктор Янукович набрид європейцям. Вони давно перестали йому вірити. І якщо раніше у деяких європейських політиків були ілюзії, що можна якось переконати Януковича, то зараз, як мені здається, такої впевненості давно немає.
– Ходять чутки про можливе перевезення Юлії Тимошенко закордон на лікування. Зокрема, розглядається можливість законодавчого врегулювання цього питання…
- Жодної зміни закону тут не потрібно. У нас є ряд норм, що передбачають такий варіант. Зокрема, стаття 7 Кримінально-виконавчого кодексу, яка говорить про те, що будь-який ув’язнений в Україні має ті ж права, що і будь-який інший громадянин, крім тих прав, якими встановлено законодавчі обмеження. У цьому контексті важлива стаття «Про основи законодавства України про охорону здоров’я», яка так і називається – «Лікування громадян за кордоном». І там теж немає жодних обмежень для ув’язнених. Але все що стосується справи Тимошенко – це політика і політична воля однієї-єдиної людини – Віктора Януковича.
– Як Ви вважаєте, наскільки може вплинути заява екс-президента Леоніда Кучми, а також інших політиків про те, що у них немає жодної інформації про причетність Тимошенко до вбивства Щербаня на те, щоб «поховати» цю справу?
- У тій частині матеріалу, з яким я ознайомлений, я можу сказати точно: юридичного звинувачення Тимошенко взагалі не існує. Якщо говорити, наприклад, про повідомлення про підозру Юлії Тимошенко – я можу коментувати його в тій редакції, в якій воно опубліковане в пресі? – То там написано, що «десь у першій половині 1996 року Тимошенко вирішила вбити Щербаня». Це не юридичне обвинувачення. Юридичне звинувачення – це коли написано про те, що такого-то числа, в такий час, у присутності таких-то Тимошенко вирішила. І це чимось підтверджується. А так – це белетристика. Плюс я знайомий з більшою частиною показників свідків. 99% показань – зі слів третіх осіб, які 10-15 років тому були вбиті. А прямі свідчення даються в стилі – «Одного разу…».
У справі є свідок Кириченко. Про нього я можу говорити, тільки здогадки і гіпотези, оскільки не маю доступу до його матеріалів. Так от, я знаю, що його дружину взяли в заручники тут у вересні 2011 року і тримали в Лук’янівському СІЗО. А в грудні або на початку січня відпустили в Америку. У цей час пан Кириченко був допитаний слідчими. Про якого правдивого свідка можна говорити?
Всі інші свідки були допитані ще в 2003 році в Луганському апеляційному суді, коли розглядалася перша справа вбивства Щербаня. І тоді всі чомусь мовчали. А зараз під впливом Рената Равільєвича Кузьміна (перший заступник Генпрокурора – Ред.) вони почали раптом згадувати. Так що пропоную запустити новий медичний засіб для поліпшення пам’яті свідків – він називатиметься «Ренатин».
Дмитро Качура
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас