Україна не платитиме штраф Росії, а здасть ГТС? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна не платитиме штраф Росії, а здасть ГТС?

Енергетика
3176
Як Росія реагуватиме на відмову України платити штрафні санкції за недобір газу? На думку більшості експертів, російська сторона навряд чи позиватиметься до Стокгольмського арбітражного суду. Але Москва і надалі намагатиметься тиснути на Київ задля отримання української ГТС, попри заяви, що українська труба перестала бути для неї цікавою, вважають фахівці. Якщо ж двосторонній консорціум таки буде створений і частина газотранспортної системи буде передана Росії в управління, Україні загрожує «білоруський сценарій».
Україна не вважає за доцільне платити Росії штраф за недобір газу, оскільки виконує всі умови договору. Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький під час зустрічі українських урядовців з єврокомісаром з питань розширення та політики сусідства Штефаном Фюле. А Віктор Янукович перед цим говорив про несправедливість санкцій Росії.
«Ми дали відповідь «Газпрому», що ці санкції і цей рахунок, який був виставлений, несправедливі, – казав Янукович. – Ми готові це питання додатково обговорювати на переговорах, перш за все, з Росією».
Що ж може стати предметом цих переговорів? Як писали деякі російські ЗМІ, в обмін на відмову від штрафних санкцій, і, можливо, зміну газових контрактів, Москва пропонує Україні створити на базі української ГТС двосторонній консорціум на паритетних засадах. Зважаючи на заяву Віктора Януковича, що Україна не задоволена співпрацею з Європейським енергетичним співтовариством, оглядачі не відкидають, що Київ таки може погодитися на створення двостороннього консорціуму. Якщо ж це станеться і частина української газотранспортної системи буде передана в управління Росії, то, на переконання експерта з енергетичних питань Олександра Нарбута, Україні загрожує «білоруський сценарій».
«Білоруський сценарій» по-українськи
«На сьогоднішній день головним завданням для Росії є розігрування комбінації, яку вона вже розігрувала з Білоруссю, коли була підписана угода з поетапним придбанням Росією газотранспортної системи «Белтрансгазу» за рахунок знижки на газ, яка була надана на перехідний період», – наголошує Нарбут.
Принцип «бери або плати» прописаний в українсько-російських газових контрактах, відтак теоретично Росія може позиватися до Стокгольмського арбітражного суду, зазначає експерт з енергетичних питань Володимир Саприкін. Проте, на його думку, цього не буде, оскільки у такому випадку українська сторона має великі шанси виграти.
«Газпром не подаватиме ніякого позову проти України, оскільки це не на його користь, – вважає Саприкін. – Україна має значні шанси виграти, оскільки є можливість подавати зустрічний позов щодо загалом несправедливого контракту з надвисокими цінами, неадекватності інших досить важливих елементів, записаних у контракті, які вже давно не використовуються у контрактах з Європою. Україна має досить міцні позиції. Саме тому, зрештою ми почули, що вона жорстко не платитиме жодних штрафних санкцій».
«Газпром» і Кремль стали кісткою у горлі Європи – експерт
Якщо б Україна відмовилась платити штраф Росії, продовжуючи наполягати на своєму, нічого б страшного не трапилося і ніяких негативних наслідків не було, вважає колишній радник президента з енергетичних питань Богдан Соколовський.
«Я би не назвав ситуацію… з огляду на те, що ми маємо справу з Росією, – зазначає Соколовський. – Росія звикла не виконувати міжнародні угоди. І тому, якщо Україна один раз не виконає угоду, великої біди від цього не буде. Хоч це і ніби несолідно виглядає, але нас цивілізований світ зрозуміє. Тому що «Газпром» і Кремль так уже всім набрид, особливо Європі, як кістка в горлі».
Проте, як вважає Олександр Нарбут, українська влада зможе втримати свою позицію лише у випадку, якщо у керівництві енергетичного сектору з’являться нові люди.
«Ті люди, які зможуть показати Президенту Януковичу всю картину, а не лише ту частину, яку йому наполегливо демонструє пан Бойко, формуючи у нього викривлене уявлення про потенціал української енергетики, зокрема, енергетичної інфраструктури», – пояснює Нарбут.
Між тим, останнім часом з боку російської сторони лунали заяви, що зміна газових контрактів можлива лише після вступу України до Митного союзу.
Тетяна Ярмощук
За матеріалами:
Радіо Свобода
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас