Валютні кредити можуть опинитися поза законом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валютні кредити можуть опинитися поза законом

Кредит&Депозит
4780
В кінці січня 2013 року НБУ розіслав банкам київського регіону електронне повідомлення, в якому акцентував увагу на дотриманні вимог валютного законодавства.
У додатку до документа було наведено перелік найбільш поширених порушень валютного законодавства та нормативно-правових актів Національного банку України. Одне з таких порушень – використання іноземної валюти на території України як засобу платежу без отримання індивідуальної ліцензії. Такі ліцензії, на думку регулятора, необхідні під час здійснення разової валютної операції при отриманні банком від клієнтів комісійної винагороди в іноземній валюті.
При цьому Національний банк вказав на порушення вимог підпункту «г» пункту 4 статті 5 Декрету Кабінету Міністрів України від 19.02.93 №15-93 «Про систему валютного регулювання і валютного контролю».
Кредитна історія
Однак два роки тому представникам Національного банку України вдалося переконати українські суди абсолютно в протилежному. Про це свідчить гучний розгляд про необхідність індивідуальної ліцензії. Позичальник ОТП Банку звернувся до суду з позовом про визнання кредитного договору недійсним. Підставою послужила відсутність у сторін договору на момент його укладення індивідуальної ліцензії Національного банку України, яка передбачена саме підпунктом «г» пункту 4 статті 5 Декрету Кабінету Міністрів України від 19.02.93 №15-93 «Про систему валютного регулювання і валютного контролю». У зв’язку з чим він не має права використовувати іноземну валюту як засіб платежу при виконанні своїх зобов’язань за кредитним договором.
Верховний суд України, прислухавшись до позиції НБУ, роз’яснив, що банки мають право кредитувати у валюті на підставі тільки генеральної валютної ліцензії без отримання індивідуальних дозволів. Це підтвердила і Колегія суддів Судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ.
Все змінилося
Тепер же ситуація кардинально змінилася. Фактично, даним електронним повідомленням НБУ визнав масове порушення валютного законодавства українськими банками при видачі валютних кредитів на території України.
Після цього перед українськими судами гостро постане питання – чи дійсні валютні договори без наявності у сторін індивідуальної ліцензії, чи ні? Крім того, виникає ще одне резонне питання – з якою метою НБУ ввів в оману суддів два роки тому і навіщо саме зараз визнавати відсутність індивідуальної ліцензії порушенням? Адже за це тепер можна притягти до відповідальності практично будь-який банк, що видавав і видає валютні кредити без індивідуальної ліцензії.
Ростислав Кравець
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас